Gedichtendagprijzen 2010 voor Arjen Duinker, Hester Knibbe en Nachoem Wijnberg

De dichters Arjen Duinker, Hester Knibbe en Nachoem M. Wijnberg zijn de winnaars van de Gedichtendagprijzen 2010, de prijs die jaarlijks op Gedichtendag wordt uitgereikt aan de beste drie gedichten van het voorgaande jaar. Arjen Duinker krijgt de prijs voor zijn gedicht ‘Leve de camouflage!’ uit de bundel ‘Buurtkinderen’ (Uitgeverij Querido), Hester Knibbe voor het gedicht ‘Oogsteen uit haar gelijknamige bundel (Uitgeverij De Arbeiderspers) en Nachoem M. Wijnberg voor ‘En wat gaan we dan doen? Zou ik dat op de muur kunnen schrijven?’ uit de bundel Divan van Ghalib (Uitgeverij Contact). Alle bundels zijn verschenen in de periode december 2008 tot en met november 2009.

De winnaars van de Gedichtendagprijzen ontvangen elk een prijzenbedrag van € 2.500,-. Bovendien worden de winnende gedichten in de aanloop naar en op Gedichtendag op grote schaal verspreid, onder andere via Boomerang Freecards, advertenties en op de website www.gedichtendag.com.

De jury, bestaande uit schrijfster en programmamaakster Annemiek Neefjes, universitair docent Letterkunde Yves T’Sjoen en vertaler Robert Dorsman, stond voor een stevige opgave. Annemiek Neefjes: “De Jury vond het geen gemakkelijke opdracht de drie beste gedichten van 2009 te kiezen. Er was zoveel, om te beginnen: rond de honderd bundels. Er was zoveel verscheidenheid, en vooral ook, zoveel kwaliteit. Dit alles te mogen lezen ervoeren de juryleden als een geschenk, maar tevens als een lichte kwelling: op een totaal van rond de vierduizend gedichten mochten slechts drie gedichten worden bekroond. Bovendien waren er bundels bij waaruit niet kón worden gekozen, omdat de jury meende dat de gedichten erin een onlosmakelijk geheel vormden. Dit gold voor ‘Stof’ dat als een meisje van Toon Tellegen en de slalom soft van
Paul Bogaert.”

De uitreiking van de Gedichtendagprijzen maakt deel uit van de omvangrijke levende bloemlezing Het Huis van de Poëzie op Gedichtendag, 28 januari om 20:00 uur in Utrecht, een productie van SLAU i.s.m. Poetry International, Turing Foundation en anderen. In de prachtige entourage van Grand Hotel Karel V zullen de prijswinnaars hun winnende en andere gedichten voordragen en hun prijs in ontvangst nemen. In het Huis van de Poëzie draagt ook Tsjêbbe Hettinga zijn Gedichtendagbundel voor, maken we kennis met de winnaar van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd en zijn vele prominente dichters te gast onder wie Ramsey Nasr, Remco Campert, Ellen Deckwitz, Hans Dorrestijn, Rozalie Hirs, K.Schippers, Marcel Möring, Tjitske Jansen, Bart Moeyaert, Tommy Wieringa, Menno Wigman, Erik Bindervoet, Mischa Andriessen en Piet Gerbrandy.

Voor aanvullende informatie en kaartverkoop voor het Huis van de Poëzie kunt u terecht op www.huisvandepoezie.nl/2010/. Niet in staat om het Huis van de Poëzie persoonlijk te bezoeken? Volg dan het programma van 20:00 tot 00:00 uur live op www.gedichtendag.com.

Gedichtendag is een jaarlijks initiatief van Stichting Poetry International en Stichting Lezen Vlaanderen, mede mogelijk gemaakt door de Turing Foundation en het Van Beuningen Peterich Fonds. Zij verstuurden ook bovenstaand persbericht.

Lees ook:Giel Beelen en Gerrit Komrij zijn maar druk met de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd
Lees ook:Ester Naomi Perquin wint VSB Poëzieprijs 2013
Lees ook:Wie wint de C. Buddingh’-prijs?
Lees ook:Genomineerden VSB Poëzieprijs 2011 bekend
Lees ook:Tsjêbbe Hettinga schrijft Gedichtendagbundel 2010 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.