Gastcolumn Arthur Umbgrove: Het boek dat leest als een film

Boekenblog plaatst vandaag de eerste gastcolumn. Arthur Umbgrove verzorgt de aftrap met een column over de verfilming van zijn boek ‘Hotel Sofia’.

De eerste tijd nadat een boek af is schuifel ik een beetje onwennig door mijn kamer; bezorgd of het wel in goede handen is. Om het clichee over de geboorte van een roman te gebruiken: je wil dat je kind goed terecht komt; je legt het niet te vondeling.
Dus was ik de afgelopen maanden op zoek naar een manier om publiciteit te krijgen voor mijn nieuwe roman, ‘Hotel Sofia’.
Toen iemand tegen me zei: ‘Je boek leest als een film’, kreeg ik een idee.
Ik vroeg regisseur Jean van de Velde en acteurs Thomas Acda, Mark Rietman, Manuel Broekman en Anne Wallis de Vries mee te spelen in een ‘making of filmpje’ van de – niet bestaande – film ‘Hotel Sofia’. Vervolgens verstuurde mijn uitgever persberichten waarin stond dat de film in januari 2013 uit zou komen. Twee weken later verspreidden we het bericht dat de verfilming was gestaakt omdat ‘het boek toch beter is dan de film’. Het werkte: NU.nl; de Telegraaf, AD, Parool, filmfestival.nl en als klap op de vuurpijl: RTL Boulevard; allemaal besteedden ze aandacht aan ‘Hotel Sofia’.
Het mes sneed aan twee kanten: het boek kreeg publiciteit en ik was van mijn onrust af. Ik dééd tenminste wat.
Nu moet ik het alsnog loslaten. Het is met reclame maken hetzelfde als met een kind opvoeden: op een dag ben je overbodig. Je kind trekt de deur achter zich dicht en jij kijkt bezorgd door het raam. Als dat maar goed gaat, denk je.
En omdat ik het als bezorgde vader natuurlijk toch niet kan laten: check alsjeblieft het ‘making of’ filmpje op http://www.youtube.com/watch?v=0VCGwOfmd1M.

Bestel direct bij Bruna

Lees ook:Lancering film Hotel Sofia was hoax; promostunt nieuw boek
Lees ook:Jean van de Velde verfilmt nieuwste boek Arthur Umbgrove
Lees ook:Arthur Umbgrove naar uitgeverij Querido
Lees ook:Mailen met… Arthur Umbgrove over ‘Hotel Sofia’
Lees ook:Kluun verbreekt bezoekersrecord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.