Hoe Johan Cruijff de macht greep bij Ajax

Lange tijd hield hij zich schuil in Barcelona, maar ineens was hij terug. Vanuit zijn woonplaats in Spanje opende Johan Cruijff afgelopen najaar via zijn column in De Telegraaf een nietsontziend offensief tegen directie en bestuur van wat zijn grote jeugdliefde wordt genoemd: Ajax.

De roemruchte voetbalclub ontpopte zich daarna tot het decor van een zinderende machtsstrijd, met Cruijff in de hoofdrol. Voor het eerst sinds jaren was het weer de moeite waard om Ajax te volgen. In het voorjaar van 2011 keerde het icoon terug bij de club die hij in januari 1988 had verlaten. Enkele maanden later waren voorzitter Uri Coronel en algemeen directeur Rik van den Boog vertrokken; Cruijff had de macht overgenomen. Ajax-watcher Menno de Galan sprak met de betrokkenen en reconstrueerde de coup van de verlosser.

Over de auteur
Menno de Galan werkt als redacteur voor Nieuwsuur. Hij publiceerde onder meer ‘De trots van de wereld. Michels, Cruijff en het Gouden Ajax van 1964-1974′ en ‘Honkbal is Amerika, Amerika is honkbal’.

[isbn]9789400403017[/isbn]

Lees ook:Johan Cruijff op 68-jarige leeftijd overleden (boekenoverzicht)
Lees ook:Sporen van Ajax; Ajax van vroeger in Amsterdam van nu
Lees ook:Ronald Koeman krijgt biografie voor zijn verjaardag
Lees ook:Frank de Boer ontvangt eerste exemplaar Ajax Jaarboek
Lees ook:Peter Brouwer benoemd tot algemeen directeur Bruna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.