Betere gesprekken met je baas en schoonmoeder

‘Je kunt niet niet communiceren’ schrijft Anja Leinders in haar boek Hulp bij lastige gesprekken, dat deze week verschijnt bij uitgeverij Booklight. In iedere menselijke interactie speelt communicatie een rol en 90% is non-verbaal. Woorden alleen zijn daarom niet goed genoeg, het gaat om begrip, acceptatie en openheid. Leinders geeft in haar boek een totaalbeeld wanneer het gaat om communicatie tussen mensen. Het gaat niet om gespreks- of onderhandelingstechnieken om iets bij een ander gedaan te krijgen. Maar om hoe je je gesprekspartner écht leert kennen, leert begrijpen en vanuit die positie het gesprek aangaat. Met opmerkelijke resultaten.

Aan de hand van vele voorbeelden laat ze in het boek zien waar het zo vaak fout gaat. Waarom mensen altijd gekleurd en met onbewuste vooroordelen communiceren. Haar methode bestaat uit vijf stappen: streefdoel bepalen, acceptatie, master je omgeving, eerlijkheid en neem verantwoordelijkheid, afgekort tot SAMEN. Leinders geeft hele concrete stappen en oefeningen waarmee lezers direct aan de slag kunnen en zich in 6 weken tijd het SAMEN-systeem eigen kunnen maken.

Mannen versus vrouwen
In het kader van haar boek onderzocht de Vlaamse wat mensen het belangrijkst vinden in communicatie. Van de ruim 450 ondervraagden vonden vrouwen de verbinding het belangrijkste. Mannen daarentegen willen vooral duidelijkheid in een gesprek. Zie hier de oorzaak waarom mannen en vrouwen elkaar vaak niet begrijpen. Dankzij het SAMEN-systeem is daar veel aan te doen, hebben intussen veel stellen met relatieproblemen gemerkt.

“Het kan je relatie redden, maar het kan je ook zakelijk veel brengen,” vertelt Leinders. Als voorbeeld noemt ze een manager die met zijn handen in het haar zat omdat zijn team zo slecht functioneerde. “Binnen zijn team heerste grote chaos en strijd, waardoor de prestaties en resultaten van de medewerkers en het team ondermaats waren. Hij had van alles geprobeerd, maar niets hielp. Totdat ze met het hele team het SAMEN-systeem leerden kennen. Iedereen ontdekte elkaars communicatiestijl en leerde zich verplaatsen in en aanpassen aan de behoeften van de anderen. De chaos en strijd verdwenen en er kwam respect en begrip in de plaats. Er ontstond een hecht team, dat topprestaties leverde binnen het bedrijf.”

Meer dan 100 vrijwilligers
De Vlaamse communicatiedeskundige paste ook zelf de methode toe, toen ze zelf haar huis ging bouwen. Haar doel om in vier maanden tijd haar huis te bouwen, bereikte ze met de hulp van meer dan 100 vrijwilligers! “Hoewel voor velen de bouw van hun huis als de meest stress-volle periode in hun leven betekent, heb ik dankzij het SAMEN-systeem de time of my life gehad met al die mensen. Zo krachtig kan het communicatiesysteem zijn!”

[isbn]9789491472473[/isbn]

Lees ook:Wat vrouwen niet aan mannen vertellen
Lees ook:Theatervoorstelling Waarom mannen seks willen…
Lees ook:Boekenbeurs sponsort natuurgebieden dankzij papierophaling
Lees ook:Roman over vierhonderd jaar geheime geschiedenis
Lees ook:Kids en carrière

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.