De val van Jan Peter Balkenende

Wilco Boom, politiek verslaggever voor het NOS Radio-1-Journaal, schreef mede op basis van openhartige gesprekken met diverse vooraanstaande CDA’ers en anderen in de Haagse politiek, een fascinerende reconstructie van de val van Balkenende. Wat ging er allemaal mis? Wat heeft het CDA geheim weten te houden?

Eerder leidde Jan Peter Balkenende het CDA naar drie verkiezingsoverwinningen. Maar de Kamerverkiezingen van 2010 werden voor hem en de partij een ongekend drama: van 41 naar 21 zetels. Nog diezelfde avond kondigde Balkenende zijn vertrek aan. Hoe kwam het dat de partij die te boek stond als een gesmeerde machtsmachine deze keer rechtstreeks op een nederlaag afstevende?

Was het allemaal de schuld van de PvdA, de onbetrouwbare coalitiepartner die het kabinet met voorbedachten rade had laten vallen over de militaire missie in Afghanistan, zoals CDA’ers meteen na de kabinetscrisis zeiden? Of was er meer aan de hand? En waarom werd kroonprins Camiel Eurlings geen lijsttrekker, terwijl een deel van het partijbestuur hem wel wilde?

Mede op basis van gesprekken met CDA’ers uit alle geledingen van de partij, onder wie Herman Wijffels, Ab Klink, Camiel Eurlings en Jack de Vries, en andere betrokkenen zoals Wouter Bos en André Rouvoet, reconstrueert Wilco Boom op heldere wijze de laatste vier jaar van Jan Peter Balkenende als premier en laat hij zien welke cruciale fouten hij en de partij maakten.

Over de auteur
Wilco Boom heeft een brede ervaring als journalist op het Binnenhof. Sinds 2003 is hij politiek verslaggever voor het NOS Radio-1-Journaal. Voordien was hij dat voor het Algemeen Dagblad.

Bekijk hier ook het filmpje dat Uitgeverij Nieuw Amsterdam maakte:

[isbn]9789046809327[/isbn]

Lees ook:Balkenende bekritiseert door columnist Peter Middendorp in De lachende derde
Lees ook:60 jaar VVD
Lees ook:Minderheidskabinet van Willem Vermeend en Emile Bode
Lees ook:Henk Westbroek kreeg pistool tegen zijn hoofd
Lees ook:Peter van Straaten wint Albert Hahn Prijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.