De buitenplaats en het Nederlandse landschap

Een buitenplaats bestaat uit een monumentaal huis dat een harmonieus geheel vormt met een omliggende tuin of park. Natuur en cultuur zijn één binnen de buitenplaats. De rijkdom van het Nederlandse buitenplaatsenlandschap is ongekend groot. Uitgeverij WBOOKS lanceert vandaag samen met Stichting Themajaar Historische Buitenplaatsen 2012 het boek ‘De buitenplaats en het Nederlandse landschap’. Het boek laat de betekenis zien van historische buitenplaatsen in het Nederlandse landschap, vroeger en nu.

Grondbezit betekende in de Lage Landen rijkdom, status en macht. Vanaf het einde van de zestiende eeuw, toen het platteland steeds meer gevrijwaard bleef van oorlogen, gingen de rijk geworden stedelingen beleggen in grond. Kosten noch moeite werden gespaard om het buitenleven vorm te geven. Ooit kende Nederland 6.000 buitenplaatsen, nu resteren er nog ongeveer 550.

Het boek bestaat uit drie delen: natuur, landschap en cultuur. Uit de research voor dit boek blijkt dat de rol die de historische buitenplaatsen in het Nederlandse landschap spelen groter is dan verwacht. De invloed van de buitenplaats strekt zich verder uit dan huis en hof. Voorbeelden hiervan zijn de aangelegde zichtlanen tot ver buiten de buitenplaats zelf, zoals op landgoed Twickel, of de ingenieuze watervoorziening voor Paleis Het Loo. Buitenplaatsspecialisten, onder wie een historisch geograaf, een kunsthistoricus, een boomchirurg en een aantal eigenaren, lichten hun visie op buitenplaatsen en hun bijzondere waarde voor Nederland toe.

Bestel direct bij Bruna

Lees ook:Boek over Nederlandse kust met foto’s Martin Kers
Lees ook:Ontdek de verrassende kant van Nederland
Lees ook:Ecothriller onthult identiteit
Lees ook:Cosmox lanceert digitale boekenkaart van Nederland
Lees ook:Zilveren Anjer voor Ena Dankmeijer-Maduro

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.