Als je weg bent; Marja Pruis over Patricia de Martelaere

De Vlaamse schrijfster en filosofe Patricia de Martelaere overleed in 2009 op 51-jarige leeftijd, als een van de belangrijkste schrijvers in het Nederlandse taalgebied, en een van de minst begrepene. Een geladen schrijfster van koele essays en hartstochtelijke romans, zoals het succesvolle Het onverwachte antwoord. Een zeer terughoudende figuur als het ging om belangstelling voor haar persoon en privéleven.

Om in het mysterieuze werk en leven van Patricia de Martelaere door te dringen, neemt Marja Pruis drie rollen op zich: die van biograaf, literair criticus en journalist. Haar diepgravende analyses van de romans en de essays van De Martelaere zijn omlijst met de verhalen van de mensen die haar gekend hebben. Pruis schrijft over de opkomst en het succes van De Martelaere als schrijfster, de verdwijning van haar echtgenoot en haar omarming van het taoïsme – en legt daarbij altijd de link met de thema’s en de verhalen uit haar werk.

Over de auteur
Marja Pruis schreef onder meer de veelgeprezen romans ‘De Vertrouweling‘ en ‘Atoomgeheimen‘ en is gerenommeerd criticus voor De Groene Amsterdammer. Met ‘De Nijhoffs of de gevolgen van een huwelijk’ toonde zij zich al eerder een onorthodox schrijversbiograaf. Haar meest recente werk, ‘Kus Me, Straf Me‘ Over lezen en schrijven, liefde en verraad, haalde de shortlist van de AKO Literatuurprijs.

[isbn]9789044618211[/isbn]

Lees ook:Patricia De Martelaere overleden
Lees ook:Kauwgomkind: verhalen van Doeschka Meijsing
Lees ook:Schrijfwedstrijd Hella S. Haasse groot succes
Lees ook:Spaanse schrijfster Corin Tellado overleden
Lees ook:Schrijfster Patricia Snel in mooiste meisje van de klas (tv-tip)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.