Stralende Meisjes: mysterieuze, angstaanjagende thriller

De mysterieuze thriller ‘Stralende meisjes’ heeft mij af en toe kippemvel bezorgd, zo wreed zijn sommige scenario’s. Dat komt doordat Lauren Beukes op een angstaanjagende en tegelijkertijd sobere manier de gedachten en handelingen van seriemoordenaar Harper Curtis weet te beschrijven.

Harper Curtis vindt in 1931 de sleutel van een huis dat toegang biedt tot andere tijden. Daardoor kan hij tijdreizen: hij kan in het heden, verleden en de toekomst verplaatsen. Om hieraan te ontsnappen, moet hij ‘stralende meisjes’ vermoorden. Dit doet hij op een hele brute wijze; zelfs in je ergste nachtmerrie wil je dit niet meemaken. Niemand, zelfs de politie niet, komt achter zijn daden. Tot hij in 1989 een fout begaat: zijn ‘stralend meisje’ Kirby Mazrachi denkt hij dood te hebben achtergelaten, maar ze overleefd het. De jonge vrouw realiseert ze zich echter nog niet dat haar moordenaar de man is die ze als klein meisje tegenkwam.

Kirby raakt getraumatiseerd door de wrede moord en staakt haar studie journalistiek en gaat op reis. Na een paar jaar wil ze haar leven weer oppakken en ze komt terecht als stagiaire bij de Chicago Sun Times. Dan Velasquez is haar begeleider, die in eerste instantie helemaal geen zin heeft om haar te helpen. Toch duikt ze samen met hem in het verleden, om eindelijk antwoord te krijgen op de vraag: wie wilde mij vermoorden?

De gebeurtenissen spelen zich af in een periode van 1931 tot en met 1993. Daarbij komt dat in elk hoofdstuk een ander personage centraal staat. Deze twee stijlmanieren maken het een moeilijk boek; als lezer moet je hier continu tussen schakelen en dat leidt je af van het verhaal. Vooral in het begin van het boek is het lastig om de draad te pakken te krijgen.

Toch beschrijft Lauren Beukes de gedachten en handelingen van elk personage zeer gedetailleerd en geloofwaardig. Dit bouwt de spanning op. Bovendien krijg je hierdoor keer op keer meer informatie over de persoon, wat je nieuwsgierig maakt naar het verdere verloop van het verhaal.

Het tijdreizen en de ‘stralende meisjes’ zorgen ervoor dat je sommige gebeurtenissen niet in realistisch perspectief kan zien. Daar staat tegenover dat het onderzoekwerk en de relatie van en tussen Kirby en Dan helder is beschreven. Lauren Beukes heeft de perfecte balans gevonden tussen realiteit en fantasie.

Tekst: Marjolein de Wit

[isbn]Stralende meisjes/isbn]

Lees ook:Hoe pak je een moordenaar die door de tijd reist?
Lees ook:Boekenblog leest aangrijpende verhaal van Malala
Lees ook:Arie Boomsma leest voor
Lees ook:Lauren Conrad klimt weer in de pen
Lees ook:Symposium jeugdliteratuur behandelt verschil in leesstijl tussen jongens en meisjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.