Gouden Griffel 2015 voor Bette Westera

De Gouden Griffel, de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kinderboek, gaat naar Bette Westera (Velp, 1958) voor haar poëziebundel Doodgewoon. Westera ontving de Griffel gisteravond tijdens het Kinderboekenbal, de traditionele opening van de Kinderboekenweek, in het Nieuwe Luxor in Rotterdam.

“Deze oogstrelend uitgevoerde bundel met onsterfelijk mooie gedichten over de dood is een bezit voor het leven”, aldus de jury. “Bette Westera heeft met Doodgewoon een schitterende, ongekend rijke bundel doodslyriek geschreven, waar verdriet, verwondering, opstandigheid, berusting en woede onder woorden worden gebracht”, volgens de jury onder leiding van Aad Meinderts. “Westera’s ontregelende humor zorgt ervoor dat de lezer op adem kan komen, wat welkom is, want veel gedichten grijpen je naar de strot.”

Westera ontving afgelopen voorjaar, samen met illustratrice Sylvia Weve, al de Woutertje Pieterse Prijs voor Doodgewoon. Het is voor het eerst in 20 jaar dat de Gouden Griffel binnen de categorie poëzie wordt uitgereikt, Ted van Lieshout ontving goud in 1995 voor zijn bundel Begin een torentje van niks.

Met een spetterend programma met onder anderen Kinderen voor Kinderen, André Kuipers en Simon van der Geest is de 61ste Kinderboekenweek geopend. De Kinderboekenweek 2015 duurt nog tot en met 18 oktober en heeft als motto Raar, maar waar!

Lees ook:Gouden Griffel 2010 voor Daan Remmerts de Vries
Lees ook:Gouden Griffel voor Spinder van Simon van der Geest
Lees ook:Gouden Griffel goed verstopt…
Lees ook:Gouden Griffel 2011 voor Dissus van Simon van der Geest
Lees ook:Gouden Griffel voor Het geheim van de keel van de nachtegaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.