12 Years a Slave wint Parel voor de Beste Boekverfilming 2014

Met een ruime meerderheid aan stemmen is 12 Years a Slave de winnaar van de Parel, de nieuwe publieksprijs voor de beste boekverfilming van het afgelopen jaar. De hele maand juli kon via besteboekverfilming.nl gestemd worden op een van de genomineerde films of een boekverfilming naar keuze. In totaal zijn er 6700 stemmen uitgebracht. Op 19 september 2014 wordt de Parel uitgereikt tijdens Film by the Sea.

12 Years a Slave (Independent Films) is gebaseerd op het ongelofelijke verhaal van Solomon Northup, die leefde in de 19e eeuw, voorafgaand aan de Amerikaanse burgeroorlog, als vrije zwarte man met zijn gezin in New York. Hij werd echter ontvoerd en verkocht als slaaf in het zuiden. 12 Years a Slave, geregisseerd door Steve McQueen, won eerder een Golden Globe én een Oscar voor Beste Film. Daarnaast won de film Oscars voor Beste Vrouwelijke Bijrol en Beste Aangepaste Scenario. 12 Years a Slave is gebaseerd op het boek 12 jaar slaaf van Solomon Northup (Atlas Contact).

Genomineerden
Naast 12 Years a Slave waren genomineerd voor de Parel: De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween, Het Diner, Philomena, The Hunger Games: Catching Fire en The Wolf of Wall Street. Leo Hannewijk, directeur van Film by the Sea, en André Nientied en Barend de Voogd, filmrecensenten van NU.nl, maakten deze selectie. De zes films worden vertoond tijdens Film by the Sea, van 12 t/m 21 september 2014. Film by the Sea is het festival voor boekverfilmingen in Vlissingen.

Boekverfilmingen
Boek en film gaan heel goed samen. Aan menig beroemde film gaat vaak een even beroemd boek vooraf. Denk aan klassiekers als Turks Fruit, Doctor Zhivago, The English Patient, Breakfast at Tiffany’s en recenter Harry Potter. En nog steeds zijn veel van de films die uitkomen gebaseerd op een boek en worden de filmrechten van bestsellers al snel verkocht.

Lees ook:Boekverfilmingen centraal op Film by the Sea
Lees ook:Boekverfilmingen slepen Oscars in de wacht
Lees ook:Verfilming Keukenmeidenroman vanaf januari in bioscoop
Lees ook:Lover of Loser in september in première
Lees ook:Boekverfilming Achtste-groepers Huilen Niet wint Award

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.