Hollands Maandblad-beurs voor drie jonge schrijvers

Schrijfster, dichter, columnist Olga Kortz (1985), schrijver Jochem van den Dijssel (1983) en dichter en schrijfster Emma Burns (1980) zijn de winnaars van de Hollands Maandblad Aanmoedigingsbeurzen 2013/2014. De drie laureaten kregen elk een beurs ter waarde van €1500, uitgereikt door Wim Brands tijdens het jaarlijkse Hollands Maandblad-literatuurfeest in Amsterdam.

Alle drie de beurswinnaars zijn medewerkers van het 55 jaar oude toonaangevende literaire tijdschrift dat onder redactie staat van Bastiaan Bommeljé. Hollands Maandblad wordt uitgegeven door Nieuw Amsterdam en werd onlangs door het Letterenfonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds als een van de vier beste literaire tijdschriften van Nederland beloond met een subsidie.

Olga Kortz werd door de jury bekroond voor haar straatwijze poëzie en proza. Beide zijn ‘eigentijds is zonder het tijdloze te verloochenen’. Jochem van den Dijssel kreeg de prijs vanwege de wijze waarop hij pendelt tussen feit en fictie en aantoont dat ‘niets zo verbluffend literair is als de ongezouten werkelijkheid’. Emma Burns (die in 2011 al een HM-schrijversbeurs ontving) werd onderscheiden voor haar ‘overtuigend realistische proza’ dat in alles ‘wijst naar het woord “echt”’.

Eerdere laureaten van de Hollands Maandblad-beurzen waren onder andere Kira Wuck, Philip Huff, Vrouwkje Tuinman, Krijn Peter Hesselink, Anke Scheeren, Nina Roos en Cathelijn Schilder.

Lees ook:Hollands Maandblad Schrijversbeurzen uitgereikt
Lees ook:Hollands Maandblad Schrijversbeurzen 2012 uitgereikt
Lees ook:Leonard Nolens krijgt Prijs der Nederlandse Letteren van Koningin
Lees ook:Anna Blaman Prijs wordt verhoogd naar tienduizend euro
Lees ook:Orang-oetans drijven niet; Stephan ter Borg literaire belofte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.