Leonard Nolens krijgt Prijs der Nederlandse Letteren van Koningin

Hare Majesteit de Koningin heet gister in het Koninklijk Paleis Amsterdam de Prijs der Nederlandse Letteren uitgereikt aan de Vlaamse dichter Leonard Nolens. De prijs is toegekend door het Comité van Ministers van de Nederlandse Taalunie op voordracht van een Nederlands-Vlaams-Surinaamse jury onder voorzitterschap van prof. dr. Herman Pleij.

De Prijs der Nederlandse Letteren wordt eens in de drie jaar, beurtelings door het Nederlandse en het Belgische Staatshoofd, uitgereikt aan een auteur van belangrijke, oorspronkelijk in het Nederlands geschreven literaire werken. Eerdere laureaten waren onder meer Hugo Claus, W.F. Hermans, Gerard Walschap, Harry Mulisch, Hella S. Haasse en Cees Nooteboom. Aan de prijs is een bedrag van 40.000 euro verbonden.

Leonard Nolens schreef twintig dichtbundels. In 2012 kwam een verzamelbundel uit onder de titel Manieren van leven. Daarnaast schreef hij vele dagboeken, die zijn verzameld in Dagboek van een dichter, 1979-2007. De jury roemt Nolens omdat hij ‘onmodieus de tegenstelling tussen het woord en het leven verwerpt’.

Lees ook:Leonard Nolens krijgt Prijs der Nederlandse Letteren 2012
Lees ook:Prijs der Nederlandse Letterenprijs voor Cees Nooteboom
Lees ook:Vijf dichters genomineerd voor de Herman de Coninckprijs 2010
Lees ook:Littéraire Witte Prijs 2012 voor Alles kantelt van Tomas Lieske
Lees ook:Brockway Prize voor Mysjkin en Gallissaires

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.