Eloísa Cartonera krijgt Grote Prins Claus Prijs 2012

De Grote Prins Claus Prijs 2012 is toegekend aan Eloísa Cartonera. Deze Argentijnse non-profit uitgeverij publiceert handgemaakte boeken van gerecycled materiaal met een opmerkelijk esthetische en literaire kwaliteit.

Eloísa Cartonera (opgericht in 2003, Buenos Aires) is een coöperatie van ontwerpers en uitgevers, die handmatig boeken maakt van gerecycled materiaal. Het materiaal wordt verzameld door cartoneros, werklozen die in hun onderhoud proberen te voorzien na de politieke en economische crisis van Argentinië in 2001. Aangetrokken door Eloísa’s solidariteit, doneren zowel opkomende als gevestigde Latijns-Amerikaanse schrijvers korte verhalen, romans en andere vormen van literatuur aan de uitgeverij. Vanwege de collectieve, kleinschalige productiemethode zijn de boeken veel goedkoper dan de gemiddelde paperback. Lezers, cartoneros, schrijvers en kunstenaars; Argentijnen uit alle lagen van de samenleving profiteren van de uitgeverij, zowel op cultureel als financieel gebied.

Eloísa Cartonera heeft ‘het boek’ bereikbaar gemaakt voor een breed, toegankelijk publiek – als bron van plezier, kennis en zelfontplooiing. De relevantie en de invloed van het cartonera-model reikt verder dan de grenzen van Argentinië. In Latijns-Amerika zijn al meer dan zestig onafhankelijke cartonera-uitgevers actief en recent is er één opgezet in Mozambique. De boodschap van Eloísa Cartonera is actueler dan ooit, nu de huidige economische crisis ook Argentinië flink heeft geraakt.

Tien andere kunstenaars, denkers, filmmakers en culturele organisaties uit onder meer Syrië, Birma en Somaliland/Somalië, worden daarnaast geëerd voor hun inzet voor cultuur en ontwikkeling. Op 12 december reikt Z.K.H. Prins Constantijn de Grote Prins Claus prijs uit in het Koninklijk Paleis Amsterdam.

Lees ook:Grote Prins Claus Prijs voor Barzakh Editions
Lees ook:Schrijfster Goswami heeft Prins Claus Prijs gewonnen
Lees ook:Tomas Ross schrijft thriller over leven van Máxima
Lees ook:Boek over jonge jaren prinses Maxima
Lees ook:Wat is er aan de hand met de Chinese economie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.