Leonard Nolens krijgt Prijs der Nederlandse Letteren 2012

De Vlaamse dichter en dagboekschrijver Leonard Nolens ontvangt dit najaar de Prijs der Nederlandse Letteren. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van 40.000 euro. Dit maakte de voorzitter van het Comité van Ministers van de Taalunie, de Vlaamse Minister van Onderwijs Pascal Smet bekend in een uitverkochte Bourlaschouwburg in Antwerpen, waar de 65ste verjaardag van Nolens gevierd werd.

“Nolens doet het Nederlands opnieuw zingen”, zo stelt de jury onder voorzitterschap van Herman Pleij. De jury noemt Nolens een ‘uitzonderlijk dichter en zeer begenadigd voorlezer’ en kenmerkt zijn werk als ‘een levenslange worsteling in taal en een zoektocht naar de eigen identiteit en die van de ander’.

De laureaat werd overdonderd door het bericht. Hij zat in zijn werkkamer toen minister Smet belde: “Het was of de buitenwereld op een onwezenlijke manier binnenkwam.”

Minister Smet: “Leonard Nolens wijdt zich al zijn hele leven aan wat allicht economisch een van de meest nutteloze bezigheden is, en daar heb je in deze tijden uitzonderlijk veel lef voor nodig. Maar zonder taal, gevoed door taalkunstenaars, is er van economie waarschijnlijk helemaal geen sprake.”

Nolens heeft sinds zijn debuut in 1969 een indrukwekkend oeuvre opgebouwd. Zijn bundel ‘Liefdes verklaringen’ (1990) werd in Nederland bekroond met de Jan Campertprijs en in België met de Driejaarlijkse Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor poëzie. In 1997 kreeg hij de Constantijn Huygensprijs voor zijn gehele oeuvre. In 2008 werd hem de VSB Poëzieprijs toegekend.

De Nederlandse Taalunie kent de Prijs der Nederlandse Letteren om de drie jaar toe aan een auteur van wie het werk een belangrijke plaats inneemt in de Nederlandstalige literatuur. De ene keer overhandigt de Belgische koning de prijs, de andere keer de Nederlandse koningin.

Lees ook:Leonard Nolens krijgt Prijs der Nederlandse Letteren van Koningin
Lees ook:David Pefko wint Inktaaptrofee 2013 met Het voorseizoen
Lees ook:Jeroen Brouwers ontvangt prijs voor Vlaams-Nederlandse Culturele Samenwerking
Lees ook:Prijs der Nederlandse Letterenprijs voor Cees Nooteboom
Lees ook:Boek.be: dalende trend poëzieverkoop houdt aan in 2012

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.