Welk boek waarderen jongeren het meest?

Jongeren van meer dan 150 middelbare scholen in Vlaanderen, Nederland, Suriname en Curaçao zijn begonnen met het lezen van de genomineerde boeken voor De Inktaap 2011: Kleine dagen van Bernard Dewulf (winnaar Libris Literatuur Prijs 2010), Godenslaap van Erwin Mortier (winnaar AKO Literatuurprijs 2009) en ‘s Nachts komen de vossen van Cees Nooteboom (winnaar Gouden Uil Literatuurprijs 2010). Tot half februari 2011 hebben de scholieren de tijd om te bepalen welke literaire vakjury het bij het rechte eind had.

De Inktaap is dé literaire jongerenprijs van het Nederlandse taalgebied. De Inktaap wil jongeren confronteren met de keuze die de jury’s van de drie ‘grote’ literaire prijzen in het Nederlandse taalgebied hebben gemaakt: De Gouden Uil, de AKO Literatuurprijs en de Libris Literatuur Prijs. Hun hoogst gewaardeerde titels worden genomineerd voor De Inktaap. Uit die boeken kiezen de jongeren vervolgens hun winnaar, die De Inktaap krijgt.

Na negen succesvolle edities in Vlaanderen, Nederland en Suriname doen dit jaar voor het eerst ook drie scholen uit Curaçao mee met De Inktaap. Op 1 maart 2011 wordt voor de tiende keer De Inktaap uitgereikt tijdens een feestelijke slotdag in deSingel te Antwerpen. De deelnemende scholieren kunnen daar de auteurs van de genomineerde boeken ontmoeten en interviewen, debatteren over de genomineerde boeken en recensies voordragen. Verder zijn er verschillende optredens en wordt aan het einde van de dag De Inktaap 2011 uitgereikt aan de schrijver van het winnende boek.

De Inktaap is een initiatief van de Nederlandse Taalunie, CANON Cultuurcel, Ministerie van Cultuur en Stichting Lezen Nederland, en wordt uitgevoerd door Villanella te Antwerpen, Passionate Bulkboek te Rotterdam en en de Nederlandse Taalunie in Suriname en Curaçao.

WINNAARS VORIGE EDITIES:
De Inktaap 2010: Robert Vuijsje – Alleen maar nette mensen
De Inktaap 2009: A.F.Th – Het schervengericht
De Inktaap 2008: Dimitri Verhulst – De helaasheid der dingen
De Inktaap 2007: Henk van Woerden – Ultramarijn
De Inktaap 2006: Willem Jan Otten – Specht en zoon
De Inktaap 2005: Arthur Japin – Een schitterend gebrek
De Inktaap 2004: Tom Lanoye – Boze tongen
De Inktaap 2003: Harry Mulisch – Siegfried
De Inktaap 2002: Tomas Lieske – Franklin

Lees ook:Inktaap 2009 voor A.F.Th. van der Heijden
Lees ook:David Pefko wint Inktaaptrofee 2013 met Het voorseizoen
Lees ook:Robert Vuijsje naar Suriname
Lees ook:Robert Vuijsje wint De Inktaap
Lees ook:Robert Vuijsje, Dimitri Verhulst en Doeschka Meijsing genomineerd voor Inktaap 2010

Eén reactie op “Welk boek waarderen jongeren het meest?

  1. Patricia de Ryck

    Wie de winnaar is, horen we op 1 maart in deSingel in Antwerpen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.