Grote Prins Claus Prijs voor Barzakh Editions

De Grote Prins Claus Prijs van EUR 100,000,- gaat dit jaar naar de Algerijnse uitgever Barzakh Editions. De prijsuitreiking vindt plaats op vrijdag 17 december 2010 in het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam.

Barzakh Editions is een onafhankelijke uitgeverij in Algiers die een platform heeft gecreëerd voor een nieuwe generatie van Algerijnse schrijvers en daarmee de deuren heeft opengezet voor een stroom van ideeën tussen Algerije en de wereld. Barzakh Editions is opgericht in 2000 door Sofiane Hadjadj en Selma Hellal in de nasleep van een gewelddadige zwarte periode in de Algerijnse geschiedenis.

Door het cultureel isolement, de economische crises en het politieke geweld in deze zwarte periode zijn veel Algerijnse schrijvers geëmigreerd. Mede hierdoor wordt een aanzienlijk deel van de Algerijnse literatuur gepubliceerd buiten Algerije en is zodoende duur en daarmee buiten het bereik van een groot deel van de bevolking.

Onder moeilijke omstandigheden is het Barzakh Editions gelukt ruimte te creëren tussen een autoritaire staat en een machtige islamitische beweging die het land in een impasse leken te houden. Gedreven door een passie voor boeken en de overtuiging dat de vrijheid van gedachte en van meningsuiting van essentieel belang zijn voor de ontwikkeling van het land, zijn Sofiane Hadjadj en Selma Hellal er in geslaagd het werk van lokale en verbannen auteurs toegankelijk en betaalbaar te maken. Inmiddels hebben ze meer dan 110 publicaties uitgegeven in Algerije en zijn diverse publicaties vertaald en in andere Afrikaanse en Europese landen uitgebracht. Barzakh Editions publiceert o.a. auteurs uit Franstalig Sub-Sahara Afrika en Arabische vertalingen van Franse literatuur, stimuleert internationale uitwisselingen en organiseert publieke discussies, lezingen en tentoonstellingen.

De overige tien laureaten (ieder EUR 25.000,-)

Beeldende kunsten
Dinh Q. L(ee) (1968, Vietnam)
Gulnara Kasmalieva (1960, Kirgizië) & Muratbek Djumaliev (1965 Kirgizië)

Film & Fotografie
Maya Goded (1967, Mexico)
Jia Zhang-Ke (1970, China)
Mehrdad Oskouei (1969, Iran)

Journalistiek
Yoani Sánchez (1975, Cuba)
Aung Zaw (1968, Birma/Thailand)

Literatuur
Ana Maria Machado (1941, Brazilië)
Kwani Trust (2003, Kenia)

Architectuur
Decolonizing Architecture institute (DAi), (2007, Palestine)

De overige tien prijzen worden uitgereikt in de landen waar de laureaten wonen. Sinds 1997 worden de Prins Claus Prijzen jaarlijks toegekend aan kunstenaars, denkers en culturele organisaties in Afrika, Azië, Latijns Amerika en het Caraïbisch Gebied.

Lees ook:Ode aan vrijwilliger
Lees ook:Literatuurprijzen van de Europese Commissie
Lees ook:Genomineerden BNG Literatuur Prijs bekendgemaakt
Lees ook:Anna Blaman Prijs wordt verhoogd naar tienduizend euro
Lees ook:Stemcampagne Plantin-Moretusprijs voor Beste Boekomslag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.