Gouden Strop en Schaduwprijs naar Bram Dehouck

Tijdens The Power of Plots, de opening van Juni – Maand van het spannende Boek in de Melkweg in Amsterdam, de Schaduwprijs en De Gouden Strop uitgereikt. Beide prijzen werden toegekend aan de thriller ‘De minzame moordenaar’ van de Vlaamse debutant Bram Dehouck. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat beide prijzen aan een en dezelfde titel worden toegekend.

Marion Pauw, winnares van de Gouden Strop 2009, reikte de Schaduwprijs uit. Zij moedigde de debutant aan met de woorden: “De jury koos voor een schrijver die het woord hanteert als een componist, een stilist. […] Dit debuut is een must voor de fijnproevers, een klassieke en originele psychologische thriller, compleet met een schokkend verrassend passend einde.”

Koos Postema, juryvoorzitter van De Gouden Strop, deed er vervolgens nog een schepje bovenop: “De minzame moordenaar is verrassend van opzet, compact en kundig geschreven […] Dat we vanaf het begin al weten wie de dader is, doet geenszins afbreuk aan de beklemmende spanning van het verhaal […] Een debuut dat meteen meesterschap bewijst […].

De Gouden Strop (de jaarlijkse prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige spannende boek) en de Schaduwprijs (de prijs voor het beste Nederlandstalige debuut in het spannende genre) zijn een initiatief van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM). Beide prijzen worden mogelijk gemaakt door The Read Shop en Stichting Lira Fonds. De Gouden Strop bestaat uit een geldprijs van €10.000,= en een sculptuur van Marianne van den Heuvel. De Schaduwprijs bestaat uit een geldprijs van € 1.000,= en een zeefdruk van Dick Bruna.

The Power of Plots en Juni – Maand van het Spannende Boek worden georganiseerd door Stichting CPNB.

Lees ook:Bram Dehouck wint De Gouden Strop 2012
Lees ook:De Gouden Strop Genomineerden: Conrad, Hartman, Nolet, Ross en Verhoef
Lees ook:Recordaantal inzendingen Gouden Strop en Schaduwprijs
Lees ook:Gouden Strop longlist via twitter bekendgemaakt
Lees ook:Longlist De Gouden Strop bekendgemaakt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.