Opmerkelijke thriller: De wreedheid van het hart – Anita Nair

Recent is een opmerkelijke thriller verschenen. De wreedheid van het hart is het vierde boek wat uitgeverij Signatuur publiceert van Anita Nair. Auteur Saskia Boree las deze psychologische thriller. Het verhaal speelt zich af in het centrum van Bangalore, India.

Tijdens de ramadan in het centrum van Bangalore Shivaij Nagar, wordt een mannelijke prostitué dood aangetroffen. Hij is met een in glas gerolde wurgband gewurgd en neergeknuppeld. Op de plaats delict wordt een oorbel met een zeldzame parel eraan gevonden, en er zijn aanwijzingen van seksuele handelingen. De moord lijkt geen voorbedachte rade te zijn, totdat er meer lijken zich opstapelen.

Ooit de meest scherpzinnigste agent van de stad, nu aan de verkeerde kant van de veertig en eerder geïnteresseerd in rum en zijn motor, wordt rechercheur Borei Gowda op de zaak gezet. Hoewel hij geen zin heeft in het papierwerk wat bij zo’n zaak komt kijken, ziet al snel een patroon in de seriemoorden.

Het spoor leidt zich naar de afgevaardigde Ravikumar, en Gowda laat een zekere Ibrahim oppakken voor een opmerkelijk verhoor. Uiteindelijk krijgt hij de naam van de nieuwe jongen die nog niet zo lang voor de afgevaardigde schijnt te werken. Echter wordt deze jongen kort erna voor dood aangetroffen nog voordat Gowda ook maar even de kans krijgt een verhoor te regelen.

Door een reeks aan toevalligheden stuit agent Santosh op de vrouwelijke naam Bhuvana. Volgens het sectierapport is er veel kracht nodig om iemand van het mannelijke geslacht met een wurgband te wurgen. Is de moordenaar dan toch een vrouw? Of weten de eneuchen van de afgevaardigden meer? Tijdens een politie surveilance op 8 september, volgens de kalender zou die dag staan voor de Maria-Geboorte, wordt er stukje bij beetje duidelijk hoe de vork in de steel steekt.

Persoonlijk moesten we wel even op gang komen eer we goed en wel in het verhaal zaten. Gedurende het eerste hoofdstuk wordt je als lezer geconfronteerd met nogal wat Indische woorden en termen, welke aan het einde van het boek worden uitgelegd. Dit is vrij lastig tijdens het lezen. Om de tekst te begrijpen moet je immers het hele boek doorbladeren om de betekenis van deze woorden op te zoeken. Hierdoor raak je steeds uit het verhaal, wat  de reden is van het moeizaam op gang komen.

Anita Nair is de bestverkopende auteur van Engelstalig India. Haar werk wordt in veel landen uitgegeven, en De wreedheid van het hart is het eerste boek dat bij Signatuur- Noir uitkomt. Haar schrijfstijl is to the point, en beschrijft op een heldere manier de sfeer in India. Het is echter wel raadzaam affectie te hebben met de Indische cultuur en de ramadan. De woordenlijst achterin het boek kan helpen, maar als er weinig kennis over deze cultuur aanwezig is, heeft de lezer de neiging in het onderwerp te verzuipen. Het boek is zeker aan te raden wanneer de lezer al iets meer kennis en ervaring van dit genre heeft.

Tekst: Saskia Boree

[isbn]9789056724665[/isbn]

Lees ook:Schrijfwedstrijd VPRO Dorst; verhaal in tachtig woorden
Lees ook:Bestseller Asta’s ogen wordt verfilmd
Lees ook:Ralph Tuijn als eerste Nederlander Indische Oceaan over
Lees ook:Zilveren Anjer voor Ena Dankmeijer-Maduro
Lees ook:Schrijf de thriller VICTIM ZERO

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.