Geluk moet hoog op politieke agenda

Herman van Rompuy, de voorzitter van de Europese Raad, geeft ‘Geluk. The World Book of Happiness’, de wetenschappelijke bestseller van Leo Bormans, als nieuwjaarsgeschenk cadeau aan alle 200 wereldleiders. In een persoonlijke brief wenst Van Rompuy de wereldleiders niet alleen een ‘gelukkig nieuwjaar’ toe. Ook vraagt hij hen expliciet om in deze moeilijke tijden ‘geluk, welbevinden en levenskwaliteit’ hoog op de politieke agenda te zetten.

In ‘Geluk. The World Book of Happiness’ (uitgeverij Lannoo) omschrijven honderd wetenschappers uit vijftig verschillende landen in duizend woorden hun definitie van ‘geluk’. De internationale bestseller van de Vlaamse journalist Leo Bormans, verscheen al in Frankrijk, Duitsland, China, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en vele andere landen.

Herman van Rompuy kan zich vinden in Bormans’ werk over geluk en optimisme. In zijn brief vraagt hij de wereldleiders om de kennis over positieve psychologie te verspreiden. Een fragment uit de brief: “Positief denken is niet langer voor zwevers, dromers en naïevelingen. De positieve psychologie houdt zich op een wetenschappelijke manier bezig met de kwaliteit van het leven. Het gaat daarbij niet enkel over het geluk en welbevinden van individuen maar zeker ook over dat van groepen, organisaties en landen. Bovendien kunnen we in een globale wereld vooral ook leren van elkaar. Het is tijd om die kennis te ontsluiten voor gewone mensen. Niet op een populistische manier maar op een realistische, laagdrempelige en inspirerende wijze. Beleidsmakers, leiders en politici dragen hiervoor een belangrijke en ethische verantwoordelijkheid”, aldus de Europees president.

De opmerkelijke Nieuwjaarsactie sluit aan op de stijgende populariteit van geluksboeken, -workshops en -lezingen zoals die van Leo Bormans. Zijn nieuwe boek ligt nu in de boekhandel: ‘Word optimist! Negen toetsstenen voor een positief leven’. Dit boek spoort aan tot optimisme en laat zien dat positief ingestelde mensen succesvoller, gezonder en uiteindelijk ook gelukkiger zijn. Het is volgens de auteur een levensstijl die we in tijden van crisis (en daarbuiten) goed kunnen gebruiken.

Indirect vindt de actie van Herman Van Rompuy en Leo Bormans aansluiting bij de wereldwijde campagne van Lord Richard Layard, een internationale beweging voor positieve sociale verandering. Duizenden mensen in meer dan honderd landen zetten er zich al voor in.

Bestel direct bij Bruna


Bestel direct bij Bruna

Lees ook:Dosis geluk en liefde voor het nieuwe jaar
Lees ook:Een dagboek vol geluk; leer het positieve te waarderen
Lees ook:Haiku Herman van Rompuy
Lees ook:Positieve effect van liefde op onze gezondheid
Lees ook:Schatkist vol liefde van Leo Bormans

0 reacties op “Geluk moet hoog op politieke agenda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.