Berberbibliotheek vol klassiekers uit Maghreblanden

Uitgeverij Athenaem – Polak & Van Gennep meldt dat Nederland een primbeur staat te wachten. Zij komen namelijk met de Berberbibliotheek, een reeks klassiekers uit Maghreblanden, waaronder Marokko, Algerije en Tunesië. De reeks zal bestaan uit een tiental nog niet eerder in het Nederlands verschenen boeken van auteurs met een Berberachtergrond, zoals Mohammed Khaïr-Eddine, Tahar Djaout, Taos Amrouche, Khateb Yacine en Mohammed Choukri. Vooraanstaande Nederlandse auteurs, als Abdelkader Benali en Hassan Bahara schrijven het voorwoord bij deze boeken.

Asis Aynan en vertaalster Hester Tollenaar zijn de initiatief van deze Berberbibliotheek, die wordt uitgebracht bij Athenaem – Polak & Van Gennep. De verschijning van de eerste titel staat gepland voor januari 2011.

Het merendeel van de Marokkaanse Nederlanders heeft zijn wortels in de Berbercultuur. Tot op heden is de literatuur die Maghreblanden voortbrachten grotendeels onbekend in Nederland. En dat is verwonderlijk, alleen al omdat de discussie over Berberidentiteit de laatste jaren sterk opleeft, zowel in de Maghreb als in Europa.

Het project is door een grote groep schrijvers lovend ontvangen. “Lees hoe een oude cultuur nieuwe wortels vindt. En hoe modern kinderen van traditionele ouders kunnen zijn. na de cliches de literatuur”, aldus Adriaan van Dis. Ook auteurs als Mustafa Stitou, Rachida Lamrabet, hans Sahar, Said el Haji, Naima Albdiouni, Mohammed Benzakour en Bas Heijne vinden de Berberbibliotheek een belangrijk initiatief, zo meldt de uitgeverij in haar persbericht.

Lees ook:Acht boeken onderscheiden met Het Lintje van de Boekverkoper
Lees ook:Komrij verzamelt ‘afschuwelijkste’ gedichten
Lees ook:Nominaties voor de Filter Vertaalprijs 2012 zijn bekend
Lees ook:Filmrechten De Gelukvinder verkocht
Lees ook:Gouden Tulp voor Het Nederlands Viskookboek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.