Eerste gedicht van Hugo Claus geveild op tweede kerstdag

Op 26 december wordt in veilinghuis De Wit in Oostende het gedicht ‘Grauwvuur’ van Hugo Claus geveild. Het gaat om het eerste gedicht van Claus. Hij schreef het in de zomer van 1942 voor een klasgenote in de Rijksmiddelbare school in Kortrijk. Hugo Claus was toen 13 jaar en het gedicht is het vroegste gedicht dat van hem bekend is. ‘Grauwvuur’ handelt over een mijnramp en is expressionistisch. De klasgenote, de 80-jarige Mirjam Soetaert, hield het gedicht 66 jaar bij.


De authentieke versie van ‘Grauwvuur’ is geschreven op een blad uit een schoolschrift en is gedateerd “22 zomermaand 1942″ en gesigneerd “Claus Hugo”. In een boodschap aan Mirjam Soetaert schreef Claus op de voorzijde: “aan niemand toonen a.u.b.”. De vrouw wachtte tot na de dood van Claus om het gedicht te tonen. Samen met het gedicht wordt ook een schoolfoto, een proclamatieboekje uit 1942 en correspondentie tussen Hugo Claus en Mirjam Soetaert van latere datum geveild.

Lees ook:Eerste gedicht Hugo Claus geveild voor 2.400 euro
Lees ook:Nooit uitgegeven werk Hugo Claus op veiling
Lees ook:TV-tip voor vanavond: documentaire over Hugo Claus
Lees ook:Documentaire over Hugo Claus in de maak
Lees ook:Hugo Claus overleden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.