Ilja Gort sluit blogtournee af @boekenblog – win #devrouwenslagerij

Ilja Gort heeft de afgelopen tijd vragen van tien bloggers voor zijn kiezen gehad. Vandaag sluit hij zijn blogtournee af op Boekenblog. Nieuwsgierig naar ‘De vrouwenslagerij’ dan hebben we goed nieuws. We mogen namelijk drie exemplaren verloten onder onze lezers!

De vraag van Boekenblog: Je bent vegetariër en bekend als de wijnman. Hoe kun je als schrijver een verhaal dat zo ver van je af lijkt te staan, zo induiken waardoor het op je lijf lijkt geschreven?

“Het verhaal van ‘De vrouwenslagerij‘ staat minder ver van me af dan je op het eerste gezicht zou denken. Er zitten veel elementen in die mij dierbaar zijn. Allereerst natuurlijk vrouwen. Maar ook het vakmanschap, de liefde voor het ambacht, het kleinschalige dorpsleven, de natuur en niet in de laatste plaats, de botte hufterigheid die mannen vaak hebben. En natuurlijk een forse dosis spanning, een vuistvol romantiek en een paar lekkere knokscènes. Maar ladies first; laten we met de vrouwen beginnen. ‘De Vrouwenslagerij’ bestaat namelijk echt.

Zij bevindt zich in een slaperig bergdorpje in de Pyreneeën. Ik was daar op een kampeervakantie en op jacht naar de dagelijkse maaltijd stapte ik nietsvermoedend de dorpswinkel binnen. Achter de toonbank stonden vier vrouwen in witte slagersjassen omgeven door vers geslachte varkens en opgesneden koeien. Een bloederig tafereel, maar de vrouwen leken zich daar totaal niet van bewust te zijn. Ze stonden te snijden en te hakken alsof het feest was. Ze zongen mee met muziek uit een ghettoblaster en maakten vrolijke grappen met de klanten en met elkaar. Dat beeld sloeg een knetterende kortsluiting in m’n kop. Het klopte niet. Vrouwen zijn zacht en verzorgend. De combinatie van die vrolijke meiden en al dat vlijmscherpe snijgerei vond ik paradoxaal. Dat beeld vormde de basis van het boek. Van daaruit kon ik eigenlijk niet anders dan het verhaal schrijven vanuit de optiek van een vrouw.

Het vakmanschap en de liefde voor het ambacht waarmee er daar in die eenvoudige dorpsslagerij werd gewerkt, raakte mij eveneens. Die vrouwen hadden overduidelijk plezier in hun werk. De rollen waren daarbij goed verdeeld; iedereen wist wat zij deed en niemand stond de ander in de weg. De logistiek verliep als een geolied machientje. Je zag dat de klanten het heerlijk vonden om daar te komen. Soms zelfs niet eens omdat ze iets nodig hadden, maar louter om te kijken naar wat daar allemaal gebeurde en een praatje te maken met hun dorpsgenoten. Tot zover is alles waar gebeurd. De rest van het verhaal is fictie. Maar binnen die fictie kon ik heerlijk uitpakken over dat verrukkelijke lome Franse dorpsleven, waar ik zo dol op ben en wat je gelukkig nog veel tegenkomt. En ik schep er een duivels genoegen in om de hufterige mannen in dit boek lekker extra hufterig maken. Dusdanig hufterig dat het welhaast onmogelijk zou zijn om ze hun verdiende loon te laten ontlopen. En dan de mannelijk hoofdpersoon… Hij is knap en intelligent. Maar ook slim en sociaal behendig. Hij kan goed met vrouwen omgaan, weet precies wanneer hij wat moet zeggen en hoe hij dat moet laten klinken. Maar hij kan ook goed vechten en uiteindelijk wordt hij verliefd op een van de vier slageressen. Nou ja, lang verhaal kort, je snapt het natuurlijk al, die hoofdpersoon, dat ben ik zelf. Maar dan precies het tegenovergestelde.”

Ontdek de volledige tournee:

Ma 4 > koken.blog.nl
Di 5 > okvlees.nl
Wo 6 > frankrijk.blog.nl
Do 7 > brutsellog.eu
Vrij 8 > culinette.nl
Ma 11 > boeken.blogo.nl
Di 12 > liefdevoorlekkers.nl
Wo 13 > geschrevengoed.blogspot.nl
Do 14 > eetschrijven.blogspot.nl

Wil je ‘De vrouwenslagerij‘ winnen, mail dan je adresgegevens naar [email protected] o.v.v vrouwenslagerij.

Deze blogtournee is een initiatief van Not Just Any Book.

Bestel direct bij Bruna

Lees ook:Boektrailer: De Vrouwenslagerij – Ilja Gort
Lees ook:Dagboek van een hufter
Lees ook:Boeken.blog.nl geïnterviewd door Luisterrijk
Lees ook:Kinderboekenweek: Bremer Stadsmuzikanten
Lees ook:Kinderboekenweek op een rijtje

2 reacties op “Ilja Gort sluit blogtournee af @boekenblog – win #devrouwenslagerij

  1. irene niec

    Ik heb al veel gelezen over dit boek en maak heel graag een kans om dit boek te kunnen winnen.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Redactie Boekenblog

    Deze actie is gesloten.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.