Van bloemlezingen tot chicklits en psychologische thrillers

Patricia de RyckAls brugklasser koos ik niet alleen voor het werk van Ronald Giphart en Joost Zwagerman. Nee, ik las gewoon alles wat los en vast zat. Wat kon ik genieten van de prachtige gedichten in diverse bloemlezingen.

Als de bibliothecaresse mijn boeken scande, keek ze altijd even vreemd op. Van de nieuwste, pittige romans tot eenvoudige chicklist, psychologische thrillers en dus dichtbundels. Ik nam het allemaal mee. En kwam eigenlijk altijd binnen een week weer terug om een nieuwe stapel te halen.

Van mijn oma kregen we altijd een stapel kranten, waarbij ik zelfs uit De Telegraaf al het nieuws over schrijvers knipte. Ik maakte mijn eigen knipselmappen aan en kon zo met een boekverslag altijd de show stelen. Natuurlijk had ik daar dan even een recent interview met de schrijver bijgedaan, waardoor ik alles over de achtergrond van het boek kon vertellen.

Mijn leraren Nederlands genoten van mijn werk; al was het niet altijd even makkelijk voor ze om mijn werk te beoordelen. Ik koos namelijk niet voor klassiekers (okay, De Aanslag heb ik ook gelezen, net als werk van Wolkers), maar kwam dan met een verslag van het net verschenen De Passievrucht van Karel Glastra van Loon. Vaak hadden ze ‘m zelf dan nog niet gelezen.

Wat heb ik een boeken gelezen… En nu nog steeds, maar nu ga ik voor wat spannender werk. Morgen deel ik mijn favorieten van dit moment.

Lees ook:Diederik Stapel vertelt zijn verhaal in boek Ontsporing
Lees ook:Huub Stapel heeft zwak voor de tweede man
Lees ook:Eigenlijk was ik te jong voor het werk van Giphart en Zwagerman
Lees ook:Ahmed Marcouch over zijn jeugd
Lees ook:Simone van der Vlugt flikt het op klaarlichte dag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.