Geen glittervampiers in Academicus Vampyrus

Bloedbelofte, geestesband en offergave. Dat zijn de laatste drie delen van de bestsellerserie Academicus Vampyrus, geschreven door Richelle Mead. In Academicus Vampyrus volg je het verhaal van dhampier Rose Hathaway. Zij is half mens, half vampier en de hoeder van Vasilisa “Lissa” Dragomir, een Moroi. Moroi’s zijn goede vampiers, die in alle vrede met mensen omgaan. Hoeders zijn diegene die Moroi’s beschermen, omdat zij krachtiger zijn dan Moroi zelf.

Het boek begint met een korte introductie van wat er in de voorgaande boeken is gebeurd. Rose had een relatie met Dimitri Belikov, een leraar op haar school. De school werd aangevallen door Strigoi, vampiers die alleen nog maar aan bloed denken. Tijdens deze strijd hebben ze Dimitri veranderd in een Strigoi. Hoewel de hoeders en de Moroi wonnen, wisten enkele Strigoi te ontsnappen, zo ook Dimitri. Het deel Bloedbelofte begint bij de zoektocht van Rose naar Dimitri, haar ware liefde. Niet om hem terug te brengen naar de academie… Maar om hem te vermoorden en hem te verlossen van zijn monsterlijke staat.

Rose laat haar beste vriendin Lissa achter om op zoek te gaan naar Dimitri. Ze reist stad en land af, want ze heeft geen enkel aanknopingspunt van waar hij kan zijn. Haar eerste gok is Rusland, waar hij gewoond heeft. Door goed zoeken, mensen te leren kennen en door toeval, komt ze uiteindelijk terecht bij de familie van Dimitri, die aanvankelijk nog niet weten dat hij een Strigoi is. Ze blijft een tijdje bij de familie Belikov, om er zo achter te komen waar ze heen zou moeten gaan. Ze besluit met een groepje dhampiers mee te gaan naar een grotere stad waar meer Strigoi te vinden is. Na lang zoeken en martelen, weet een Strigoi te vertellen waar Dimitri is. Maar het duurt niet lang meer, voordat Dimitri in de gaten heeft dat Rose hem zoekt…

Rose stuit Dimitri tegen het lijf en voor ze het weet wordt ze wakker in een beveiligde kamer. Het wordt al gauw duidelijk dat Dimitri een Strigoi van Rose wil maken. Rose probeert tijd te rekken en weet te ontsnappen uit een groot villa vol met Strigoi. Ze raakt in gevecht met Dimitri en wint. Ze duwt een staak in zijn borst en hij valt de rivier in. Rose haast zich terug naar de academie, om alles weer op een rijtje te krijgen. Haar missie is geslaagd, maar wat moet ze nu doen? Of is er toch nog een kleine kans dat Dimitri leeft?

In het deel Geestesband krijgt Rose een brief van niemand minder dan… Dimitri. Rose is er nog niet klaar mee en gaat weer op zoektocht uit. Ze gaat dit keer niet alleen en ze neemt Lissa mee. Lissa is niet zomaar een Moroi. Ze is een Spiritusgebruiker en kan daardoor dwanggedachten opleggen en magie in objecten stoppen. Rose weet dit keer wel waar ze precies heen moet: naar een verborgen gevangenis waar Victor Dashkov gevangen wordt gehouden. Hoewel Victor Dashkov een vijand was van zowel Lissa als Rose, bevrijden ze hem. Ze hebben hem nodig, want hij is namelijk de enige die weet waar zijn broer is. Er wordt gezegd dat de broer van Victor een Strigoi terug kan veranderen in een Moroi of dhampier. Maar is dat waar en zo ja; lukt Rose het om Dimitri in terug te veranderen? Dat lees je in het derde deel Offergave.

Richelle Mead weet de lezer helemaal mee te sleuren in het verhaal. Spannend geschreven en uiterst gedetailleerd. Zelfs de steden in Rusland zijn zo goed beschreven, dat je precies het plaatje in je hoofd hebt dat zij wil schetsen. Ze diept ongelooflijk in op de personages, of het nu hoofdpersonages zijn of niet. Het boek leest heerlijk weg en is een aanrader voor alle fantasie- of vampierfans. Academicus Vampyrus is volwassener dan Twilight. Geen glittervampiers, maar brute gevechten en een ijzersterk verhaal met veel twists. Toen ik begon te lezen dacht ik: “dit is echt een boek waar een film van uit zou komen”. En dat blijkt te kloppen. In 2014 komt de film Vampire Academy: Blood Sisters uit. Als ze de juiste acteurs kiezen, kan dit nog weleens een bioscoophit worden. Maar we kunnen nog eerst even wegdromen in het dikke boek Academicus Vampyrus, want poeh, wat is het ontzettend spannend.

Tekst: Danny Nomden

Lees ook:‘De Alchemisten 2: De Gouden Lelie’ bevat veel magie
Lees ook:De 100 opmerkelijkste Nederlanders in de Tour de France
Lees ook:Wanneer levens beheerst worden in Enders
Lees ook:Tachtig dagen rood; derde deel in reeks Vina Jackson
Lees ook:De viagra-dagboeken van Barbara Rose Brooker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.