Mailen met… Jeanine Laudy

Jeanine Laudy heeft samen met Jan Willem Verkiel een boek over wielrennen geschreven. Deze keren gaat het niet over de heren, maar over de strijd bij de dames… Waarom? In deze editie van Mailen met… geeft de schrijfster uitleg.

“Het idee is ontstaan toen ik wielerjournalist Jan Willem Verkiel leerde kennen. Hij wilde al heel lang iets over het vrouwenwielrennen schrijven, een volgens hem ondergeschoven kindje in de wielersport. Hij wist alleen niet hoe en waar hij moest beginnen. Omdat ik zelf ook wielren dacht hij dat we als duo wel wat konden ondernemen. En dat klopte!

We hebben veel ideeën samen besproken, van het schrijven over de gehele vrouwentak tot het uitlichten van een specifiek onderwerp. Samen met Ferdinand Gildemacher van uitgever Tirion Sport zijn we uiteindelijk op dit idee gekomen. Om een heldhaftige koers van de dames te bespreken, een strijd die compleet buiten de aandacht van de Nederlandse media is gevoerd. Omdat die te druk waren met de Tour de France. Terwijl de strijd van de dames in de vrouwelijke Giro veel spannender was en bovenal voor Marianne Vos haar definitieve transformatie tot ronderenster betekende.”

Wat kunnen de lezers van dit boek verwachten?
“We wilden niet een standaard verhaal vertellen. Dus besloten we het anders te doen. Het verloop van de Giro Donne van 2011 wordt verteld vanuit twee perspectieven; die van Marianne Vos en die van Ellen van Dijk. Ellen is momenteel wereldkampioene tijdrijden, maar was in 2011 echt nog knecht voor haar Duitse kopvrouw Judith Arndt. Een compleet verschillende verhaal dus dat ze te vertellen hebben. Marianne won de Giro, Ellen werd net geen 100e. Elke etappe wordt vanuit twee oogpunten besproken. Beide dames hebben een mooi nawoord geschreven voor het boek, Laurens ten Dam heeft het voorwoord geschreven.”

Vertel eens iets meer over het schrijfproces?
“Schrijven is heerlijk. Ik vind het prachtig om te doen en kan – hoe cliché ook – helemaal meegevoerd worden in het verhaal. Het voordeel van twee schrijvers is dat je kunt sparren met elkaar als je het even niet meer weet. Als je even zonder energie zit kan een telefoontje met je medeschrijver je daar weer bovenop helpen.

Wat ik vooral lastig vond aan het schrijven was dat ik het moest combineren met mijn 32-urige baan in vaste dienst (bij de Universiteit Leiden), mijn eigen wielerambities en mijn freelance werkzaamheden. Tijdens het schrijven van het boek ontvang je nog geen inkomsten, dus moet je zien te schipperen tussen deze op dat moment ‘hobby’-werkzaamheid en de dingen die wel geld opleveren. De meeste stukken heb ik in maart en april geschreven, toen ook mijn wielerseizoen net begonnen was. Dat was dus goed plannen! Maar als ik eenmaal de tijd in mijn agenda geblockt had, was het schrijven geen probleem.”

Waar droom je van?
“Ik vind dat erg lastig! Afgelopen NK wielrennen bijvoorbeeld was ik co-commentator bij de dameswedstrijd. Ik had me niet geplaatst voor de wegwedstrijd, maar mocht uiteindelijk commentaar leveren bij L1. Daar werd me gevraagd of ze me in 2014 opnieuw zouden terugzien in de commentaarbox of in het startvak. Ik vond dat een héél lastige vraag. Ik vind wielrennen ontzettend leuk, heb het pas 3 jaar geleden ontdekt en wil er het liefst nog zo veel mogelijk uit halen. Maar prof worden zal ik nooit meer. Mijn schrijvers- en journalistencarrière daarentegen verloopt heel goed en daar groei ik serieus in. Daarin moet ik de balans vinden.
Ik vind het schrijven van een boek wel ontzettend leuk, heb ik gemerkt. Dus dat ga ik zéker nog vaker doen. Ooit wil ik me wagen aan een roman, maar schrijven over mijn verleden met een eetstoornis zou ik ook erg fijn vinden. Ik stoor me vaak aan de berichtgeving over eetstoornissen en zou er graag mijn zegje over doen. Misschien dat dat dus nog wel eens in boekvorm kan.”

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
“Ik ben momenteel Het Bernini Mysterie van Dan Brown aan het lezen. Toen het een hype was heb ik het bewust niet gelezen. Sommigen vinden dat stom, maar als iets een hype is lees ik het bij voorbaat eigenlijk niet. Dan wacht ik af tot de hype overgevlogen is en lees ik het dan wel eens op mijn gemak, want ik was wel benieuwd! Nu had mijn vriend Het Bernini mysterie toevallig net uit en heb ik het me toegeëeigend. Maar, anti-hype of niet, ik hoop stiekem natuurlijk best een beetje dat Jan Willems en mijn boek een hype wordt, zo ben ik dan ook wel weer.”

Bestel direct bij Bruna

Lees ook:Mailen met Maniva
Lees ook:Mailen met Marian Mudder
Lees ook:Mailen met Elisabeth Mollema
Lees ook:Mailen met… Carlijn Vis over Vrij spel
Lees ook:Mailen met Meike Schulte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.