Mailen met… Pim te Bokkel over Dit is hoe een storm ontstaat

De derde dichtbundel van Pim te Bokkel is net uitgekomen. Tijd dus om hem eens aan de tand te voelen over dit nieuwe boek. In de rubriek Mailen met… vertelt hij onder andere hoe hij op het idee is gekomen voor ‘Dit is hoe een storm ontstaat’.

“Het moet een herfstnacht, ergens in 2009, zijn geweest. De wind sloeg regendruppels en takken van een berk tegen mijn slaapkamerraam. Ik moest de dag erna vroeg op, maar kon de slaap niet vatten. In mijn hoofd was een idee ontstaan dat me niet meer losliet. Die nacht kroop ik achter mijn bureau en schreef een veertien pagina’s lange, slepende tekst over een man genaamd Storm die alles achterliet en met zijn hond de bossen introk om vervolgens zijn hersenspinsels in lange monologen met voorbijgangers te delen. Niets van deze tekst kwam uiteindelijk in de bundel terecht – gelukkig mag, ik wel zeggen. Het was de periode waarin ik regelmatig dacht dat de roman die je altijd wilde schrijven het leven was dat je eigenlijk wilde leven. Nadat een vastgelopen relatie op de klippen liep, ben ik hard gaan werken, lange afstanden gaan wielrennen, heb ik nachtenlang de stad onveilig gemaakt en alle resterende uren aan de schrijftafel doorgebracht – wikkend… wegend… tastend naar de juiste woorden om mijzelf uit te drukken. Uiteindelijk vond ik die ene persoon met wie alles op zijn plek valt. Zelfs dichtregels die tien jaar in mijn hoofd zaten vielen ineens op hun plek. Nu wonen we samen en heb ik mijn nieuwste bundel aan haar opgedragen. ‘Dit is hoe een storm ontstaat’ is een bundel die uit het diepste van mijzelf is gekomen, uit mijn tenen, uit mijn vingertoppen… een bundel over de storm in jezelf.”

2. Wat kunnen de lezers verwachten?
“Lezers mogen een bundel verwachten met verzen die bol staan van verlangen, geschreven in een heldere taal die telkens de suggestie van een grotere wereld oproept. Wie zich overgeeft aan de gedichten in deze bundel wordt meegesleurd, gaat op in de storm en landt uiteindelijk – een ervaring rijker – weer met beide benen op aarde. Maar lezers kunnen om een indruk te krijgen ook luisteren naar vier gedichten uit de bundel, door de voor- en achterkant van de bundel in te scannen met de Layar-app op hun smartphone.”

3. Hoe ga je als schrijver te werk?
“Het moeilijkste van alles is het moment waarop er nog geen sprake is van een duidelijk omlijnd plan. Als je echt nog geen idee hebt wat je wil gaan schrijven of welke kant het op gaat zijn er twee opties: de verveling omarmen en alles opschrijven wat je te binnenschiet of erop uit tot je iets beleeft dat de moeite van het beschrijven waard is. Dan is het zaak om een werkplek met een fijne sfeer te creëren. Ik heb zelf een groot werkblad, met uitzicht op een straat en ben omringd door boeken van mensen die ik bewonder. Dat motiveert me. Verder zet ik zelden muziek op. En als ik muziek opzet is het muziek waarin of niet gezongen wordt of gezongen wordt in een taal die ik niet versta.”

4. Wat gaat u de aankomende tijd doen?
“In de komende maanden wil ik vooral veel voorlezen uit mijn nieuwe bundel. Vooral de stormgedichten laten zich, door het ritme, erg fijn voordragen.”

5. Tot slot: Welk boek ligt er momenteel op uw nachtkastje en is het een aanrader?
“Een verhalenbundel waarin ik met zeer veel plezier las is de bundel ‘Zeeverhalen’ van J. M. A. Biesheuvel. Vooral het verhaal ‘Storm op zee’ sprak me erg aan. Het heeft een tijd op mijn nachtkastje gelegen, maar nu mijn bundel gedrukt is en in de winkel ligt heb ik weer tijd om het op te pakken. Een aanrader voor wie deze herfst, binnen voor de kachel, nog meer stormachtige boeken wil lezen.”

Bestel direct bij Bruna

Lees ook:Mailen met Henk van Straten
Lees ook:Paul Demets Bloedplek beste Dichtbundel
Lees ook:Mailen met… Arjan Visser over Hotel Linda
Lees ook:Trailer van ‘De Storm’ – Geef hier je mening over deze boekverfilming
Lees ook:Mailen met… Mirjam Brandenburg over Vondelingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.