Mailen met… Lode Leenaerts over Belangrijke mannen

‘Belangrijke mannen’ van Lode Leenaerts is vorige maand uitgebracht. Hoe is het idee voor dit boek eigenlijk ontstaan? Boekenblog vraagt het hem in de rubriek Mailen met…

“Na 17 jaar huwelijk zat ik van de ene op de andere dag op een flatje met een troosteloos uitzicht. Alleen, weg uit het voormalige sociale circuit, weg bij mijn drie prachtige kinderen en allemaal eigen schuld. Na maandenlange eenzame avonden heb ik simpelweg een pen gepakt en ben gaan schrijven. Tegelijk heb ik overigens al mijn kleren weggegooid, inclusief zwembroek, overjas, schoenen en onderbroeken. Alles. Achteraf denk ik wel eens; ik had ze ritueel moeten verbranden. Ik ben gaan schrijven over wat ik om mij heen zie, hoe ik met verbazing merk hoe mensen bijna onmerkbaar hun gedrag aanpassen aan hun leeftijd. Waarom gaan mannen en vrouwen die ik al 30 jaar ken opeens trutten met wijn? Wie heeft ze vertelt dat ze, nu ze de 40 voorbij zijn, van klassieke muziek moeten gaan houden? Waarom is er opeens het leven van golfen, musea en het hockeycircuit? Bah! Waarom lijkt iedereen vergeten waarom hij of zij zo hard werkt? Nietzsche schreef al: “veel mensen bewandelen fanatiek een weg, maar zijn reeds lang vergeten waarom ze hem ooit insloegen”. Waarom nemen we onze partner voor lief, en waarderen we haar of hem evenveel als de auto waar we al weer drie jaar in rijden? Dat soort crises- of existentiële vragen zetten mij aan het schrijven.”

2. Wat kunnen de lezers verwachten?
“Een hoop een inkijk te geven in het hoofd van topmannen, zakenmannen. What makes them tick? Natuurlijk willen ze geld verdienen, dat willen we bijna allemaal, alleen zakenmannen doen dat meer dan gemiddeld goed. Maar wat speelt er nog meer in hun hoofd? Hoe klem kan je komen te zitten tussen je werk en je gezin? Welke issues spelen er voor hen? Wat zijn hun worstelingen? Wat komt er bij kijken, welke zakelijke hurdles moet je overwinnen om succes te hebben? Ik wil hun menselijke kant laten zien, tonen hoe ze vaak niet anders kunnen doen –dan dat ze doen- binnen het systeem.”

3. Hoe gaat u te werk?
“Schijven is stelen, je moet de tijd stelen van alles en iedereen die je lief is. Vrij associaal zijn -dat gaat mij goed af . Met een wijntje op de bank zitten, verjaardag, ouderavond of naar opa en oma toe: dit jaar even niet. Na 12 uur s‘ nachst gaat schrijven het beste trouwens. Dan is er bijna niemand meer die iets van je wil, ben je niet meer het lijdend voorwerp van andermans belangen en kan ik mij uitstekend concentreren. Enige halve liters Duits bier en goede Hollandse sigaren houden mij in de nacht gezelschap; met zijn drieen wordt er dan best veel gelachen.”

4. Wat komt er nog meer van u aan?
“Er liggen nog meer verhalen in concept klaar. Dromen heb ik niet, of het zou de wens moeten zijn dat de aarde en wij nooit hadden bestaan. Wel weet ik nog een goed verjaardagscadeau: tijd, ik zou best 2 maanden tijd als cadeau willen krijgen om ‘s winters alleen door de bergen te trekken.”

5. Tot slot: Welk boek ligt er momenteel op uw nachtkastje?
“Adam Smith ligt er, Theory of Moral Sentiments, naast Montagne’s Essays. Beide werken tonen hoe de mens 500 jaar lang al een onveranderlijke egoist, sufferd, bedrieger, ijdeltuit en domkop is. Voor iedereen die zich ook afvraagt of karakter meer door leeftijd bepaald wordt, dan door een eigen individuele persoonlijkheid, raad ik de Duits/Zwitserse schrijver Max Frisch van harte aan.”

Bestel direct bij Bruna

Lees ook:Mailen met Kortsmit & Lotz
Lees ook:Mailen met… Gerad Janssen over Papadag
Lees ook:Mailen met Anouk Kemper
Lees ook:Primeur voor Peter van der Wel
Lees ook:Van der Weijden wil eigen biografie schrijven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.