Mailen met… Ivo Bonthuis over Niets en niemand

Foto: Keke Keukelaar‘Niets en niemand’ het nieuwe boek van Ivo Bonthuis is net verschenen. Boekenblog mailt met de schrijver in de rubriek ‘Mailen met…’. Hoe is hij eigenlijk op het idee gekomen?

“‘Niets en niemand’ gaat bovenal over de vraag: is het mogelijk je leven volledig naar eigen inzicht vorm te geven, los van de regels van anderen? De kiem voor mijn romans en verhalen ligt altijd in de vragen die ik me ook in het dagelijks leven stel. De afgelopen jaren heb ik mijn bestaan zo willen inrichten dat ik bij mijn geliefde in Parijs kon wonen en zoveel mogelijk kon schrijven; in zekere zin wilde ik opnieuw beginnen. Om dat te kunnen doen moet je keuzes maken die niet altijd makkelijk zijn. Vrijheid komt altijd tegen een prijs.”

Wat kunnen de lezers verwachten?
“Een spannende roman, waarin vragen worden gesteld die hopelijk ook de lezer aan het denken zetten. Ik kan me voorstellen dat anderen dan ikzelf zich ook wel eens situatie hebben voorgesteld lijkend op die waarin Laura, een van de hoofdpersonages, zich bevindt. Het vliegtuig dat ze net heeft gemist, is vlak nadat het is opgestegen, neergestort. Al gauw ontvangt ze haar eigen doodstijding. Het dringt tot haar door dat ze zou kunnen verdwijnen, dat ze zou kunnen beslissen niet terug te keren naar haar gezin. Verder speelt kunst in het boek een belangrijke rol. Is kunst een middel om te leven, of kan het zelfs levensvragen beantwoorden?”

Hoe zit het bij u met de discipline die een schrijver toch nodig heeft?
“Ik geloof niet dat ik een ijzeren discipline heb, maar de drang om te schrijven is zo sterk dat het me geen moeite kost de benodigde concentratie te vinden. Wel moet ik me aan een aantal regels houden. Voordat ik begin te schrijven lees ik geen e-mail of kranten. En, zeker wanneer ik aan de laatste versie werk, heb ik een aantal weken nodig waarin ik vrijwel niemand zie. Dat is dan ook een vereiste om te kunnen schrijven: je moet goed alleen kunnen zijn. “

Waar droomt u van?
“Met vrienden in Parijs hebben we gesproken over het maken van een Europees literair tijdschrift; auteurs uit verschillende landen zouden verhalen kunnen aandragen die op dit moment relevant zijn, maar zonder dat het een politiek tijdschrift zou moeten worden. Zo zou het eerste nummer kunnen draaien om analfabetisme: in bijvoorbeeld Frankrijk een groeiend probleem. Als steeds meer mensen niet of nauwelijks kunnen lezen en schrijven, wordt het met Europa niks. Maar goed, het is nog maar een idee. En een literair tijdschrift oprichten is op dit moment niet het meest praktische idee. We zullen zien. Ook droom ik van een werkkamer op een verschrikkelijk hoge berg en van een goede bureaustoel. “

Welk boek ligt er op uw nachtkastje?
“Op het moment lees ik ‘De autonauten van de Kosmosnelweg’, van Julio Cortázar en Carol Dunlop. Cortázar is een jeugdheld van me, hij heeft me geleerd dat in boeken alles kan, zowel stilistisch als inhoudelijk. Ik had hem lang niet gelezen, maar van dit boek werd ik weer erg vrolijk. Het is een reisverslag, dagboek en liefdesverhaal in één. Julio en Carol besloten – ook in werkelijkheid – in een Volkswagenbus van Parijs naar Marseille te reizen, en op elke tweede parkeerplaats te overnachten. Ze brengen drieëndertig dagen op de autoroute door. Wat eerst enkel een raar plannetje lijkt, wordt gaandeweg een heuse expeditie. Grappig en ontroerend.”

Bestel direct bij Bruna

Lees ook:Mailen met… Carlijn Vis over Vrij spel
Lees ook:Mailen met… Marion Bloem over Een meisje van honderd
Lees ook:Mailen met… Maurits de Bruijn over Broer
Lees ook:Mailen met Jette Carolijn van den Berg (+Win!)
Lees ook:Mailen met Anouk Kemper

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.