Mailen met… Patrick Bernhart over ‘De Boeken van Oranje’

Het nieuwe boek van Patrick Bernhart is net verschenen. Maar hoe is hij eigenlijk op het idee gekomen om de memoires van prins Willem-Alexander in ‘De Boeken van Oranje’ te schrijven. We vragen het de schrijver in deze editie van Mailen met…

“Drie jaar geleden schreef ik het boek ’2010 – Zo werden wij wereldkampioen’, dat voor het WK in Zuid-Afrika verscheen. Naast de spelers van het Nederlands elftal en diverse politici kwam in dat boek ook prins Willem-Alexander voor. Het leek me logisch om een nieuw boek te schrijven dat voor de inhuldiging van Willem-Alexander zou uitkomen. Met andere woorden: van het ene Oranje naar het andere Oranje ofwel van WK naar W-A. De titel van het boek luidt ‘De Boeken van Oranje – Zo werd ik koning’. Dus van ‘Zo werden wij wereldkampioen’ naar ‘Zo werd ik koning’. Enkele vragen die ik wilde beantwoorden: welke gedachten gaan er schuil achter een ‘andere’ Willem-Alexander? Hoe heeft zijn moeder hem opgeleid voor zijn hoge ambt? Wat is zijn visie op zijn koningschap?”

Wat kunnen de lezers verwachten?
“Het boek is, net als mijn vorige, geschreven in het genre faction. Een combinatie van feiten en fictie waarbij ik zeer veel research doe. Op de feiten die ik vergaar baseer ik fictieve incidenten, handelingen, gesprekken en gebeurtenissen. De lezers krijgen een verhaal in de ik-vorm voorgeschoteld waarin Willem-Alexander zijn ‘memoires’ opschrijft. In dat verhaal gaat hij uitvoerig in op de relatie met zijn moeder, die hem sinds zijn jeugd diverse opdrachten heeft gegeven om hem op te leiden voor zijn koningschap. De lezer krijgt hier een kijkje achter de paleisdeuren. Uitgangspunt in mijn boek is dat elke troonopvolger zijn of haar memoires schrijft voordat hij of zij aantreedt (in een zogeheten Boek van Oranje). In die memoires evalueert de nieuwe vorst zijn voorganger en schrijft hij zijn ambities op (om zo te kunnen worden geëvalueerd door zijn opvolger). Deze memoires komen ook voor in het ‘Boek’ van Willem-Alexander. Hierbij heb ik bewust gekozen voor onbekende details uit de Oranjegeschiedenis om de nieuwsgierigheid van de lezers te prikkelen. Er zit ook een spannende verhaallijn in mijn boek. Want de Boeken van Oranje worden in de tweede verhaallijn door de ‘hofbiograaf’ beschouwd als een schat die hij wil vinden. Hij heeft immers de geschiedenis van Wilhelmina en van Juliana en Bernhard vastgelegd, maar was dit wel de echte geschiedenis? Hij had als enige historicus toegang tot de archieven, maar waren dat wel de echte archieven?”

Laat u zich afleiden tijdens het schrijfproces?
“Het is bij mij een kwestie van gaan zitten en doorzetten. Het leukste is als je jezelf aan het einde van de dag verrast hebt. Dat je een richting bent opgegaan die je van tevoren totaal niet had verwacht. Ik laat me juist graag afleiden, maar dan wel in de vorm van steeds dieper gaande research die nieuwe inzichten oplevert.”

Wat komt er nog meer aan?
“Eerst ga ik een project doen dat niets met boeken te maken heeft. Daarna is het wellicht weer tijd om aan een nieuw boek te denken.”

Welk boek ligt er momenteel op uw nachtkastje
“Op dit moment liggen er alleen maar to do-lijstjes op mijn nachtkastje… Ik bewonder de auteur Annejet van der Zijl. Ik vind de onderwerpen van haar boeken interessant en ze heeft een prettige schrijfstijl. Ik ben benieuwd naar haar nieuwe boek dat, volgens haar site, zal gaan over een levensverhaal dat zich afspeelt tegen het decor van de Amerikaanse en Europese geschiedenis tussen 1875 en 1950.”

Bestel direct bij Bruna

Lees ook:Wat als… Willem-Alexander zijn memoires zou schrijven?
Lees ook:Oranje onder, populair orangisme van Willem van Oranje tot nu
Lees ook:Kroonprins Willem-Alexander klaar voor de troon?
Lees ook:Hét prentenboek met het officiële inhuldigingsportret
Lees ook:Uitgever Atlas gokt met Koning Willem IV al op aftreden Beatrix

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.