Gratis online Engelse les voor Nederlandstaligen

Nederlanders kunnen vanaf nu geheel gratis online de Engelse taal leren via Duolingo. De Nederlandstalige website is live, de Android-app volgt later vandaag en de iOS-app zaterdag of maandag. Meer talen komen binnenkort beschikbaar.

Met wereldwijd meer dan 20 miljoen gebruikers is Duolingo de meest gedownloade educatieve app ter wereld, op zowel Google Play als iTunes. Duolingo is door Apple verkozen tot iPhone-app van het jaar en door Google als Best of Best Android-app van 2013.

Nederlands is een van de eerste talen die Duolingo aanbiedt. “Vanwege de prominente positie op technologisch gebied en de grote vraag naar onderwijs in vreemde talen is Nederland zeer belangrijk voor ons”, zegt Luis von Ahn, medeoprichter en CEO van Duolingo.

Taalcursussen op Duolingo zijn opgezet als games, waardoor het programma verslavend is en tegelijkertijd voldoening geeft. “De meest voorkomende reden van mensen om Duolingo te gebruiken is dat zij kunnen leren terwijl ze plezier hebben, in plaats van tijd te besteden aan andere mobiele games”, aldus Von Ahn.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat Duolingo-cursussen effectiever zijn dan universitair onderwijs. Uit een onafhankelijk onderzoek, uitgevoerd door professoren van de City University of New York (CUNY) en de University of South Carolina, is gebleken dat studenten die 34 uur lang met Duolingo werken, dezelfde stof leren als tijdens een semester van een universitaire taalopleiding.

Duolingo is en blijft volledig gratis voor gebruikers. In plaats van gebruikers te laten betalen, financiert Duolingo zijn hoogwaardige educatieve platform met een crowdsourcing-model. Gebruikers krijgen de mogelijkheid tot het vertalen van teksten die de vaardigheden, die zij via Duolingo leren, versterken. Denk bijvoorbeeld aan het vertalen van een menu, nadat er een vocabulaire over voedingsmiddelen is opgebouwd. Duolingo verkoopt die vertalingen aan internationale mediabedrijven. Iedereen profiteert: studenten krijgen gratis taalonderwijs en zij oefenen in de praktijk, terwijl websites de gezamenlijk vertaalde teksten van hoge kwaliteit bemachtigen. Onder andere CNN en BuzzFeed behoren tot de eerste klanten van Duolingo.

Hoewel Duolingo al de populairste manier is om online talen te leren, bood het tot voor kort slechts een beperkt aantal talen aan. Om het taalaanbod verder uit te breiden ontwikkelde Duolingo de Language Incubator, waarvoor tweetalige vrijwilligers solliciteren en zorgvuldig worden geselecteerd om nieuwe taalcursussen te ontwikkelen. Meer dan 20.000 vrijwilligers hebben zich al aangemeld om een talencursus toe te voegen, uiteenlopend van Japans en Klingon tot Esperanto en Dothraki. De Nederlandse versie van Duolingo werd in de Language Incubator ontwikkeld door community-leden Esmeralda Bon (Lavinae), Tycho Luyken (kirlll), Kai Engle (kaiengle), en Nathalie van Basten Batenburg (Rhynn).

Lees ook:Leren lezen met lettergrepen is makkelijker dan met letters
Lees ook:Kernwoorden van de taal
Lees ook:Kinderen in Mozambique leren taal anders
Lees ook:Barre ervaringen van een bevlogen docent
Lees ook:Leesbeleving tablet blijft achter bij die van de e-reader

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.