Festival ter ere van W.G. van de Hulst

31 augustus 2013 is het exact 50 jaar geleden dat een van Nederlands bekendste kinderboekenschrijvers en onderwijzers, W.G. van de Hulst (1879-1963), overleed. Ter gelegenheid van deze gebeurtenis vinden komend najaar diverse activiteiten plaats in Utrecht, de stad waar Van de Hulst zijn hele leven woonde en werkte. De jubileumviering omvat onder andere een expositie met originele handschriften, foto’s en unieke parafernalia, tochten per paardentram langs alle belangrijke Van de Hulst-locaties in Utrecht, een bijzondere heruitgave van de klassieker Het Gouden Voorleesboek en feestelijke programma’s op 21 september en 28 oktober rond de unieke persoon W.G. van de Hulst en zijn invloed op miljoenen lezers in het verleden, heden en de toekomst.

Een hele generatie groeide op met Voetstapjes in de sneeuw, Peerke en z’n kameraden en de vele andere verhalen van W.G. van de Hulst. Als onderwijzer ontdekte Van de Hulst dat hij zijn leerlingen het beste bij de les kon houden met verhalen. Bij gebrek aan goede pedagogische vertellingen begon hij ze zelf te schrijven en putte daarbij inspiratie uit het werk van collega-schrijvers als Frederik van Eeden, zijn christelijke geloof en het leven in Utrecht. Van de bijna honderd titels die Van de Hulst in zijn loopbaan schreef zijn miljoenen exemplaren verkocht en vele vertalingen verschenen, waaronder in het Engels, Duits en het Japans.

Portret van een schrijvende schoolmeester
Op zaterdag 21 september opent het W.G. van de Hulst-festival met een feestelijk programma in de Utrechtse Geertekerk. Onderwijshistoricus Jacques Dane, schrijver/recensent Onno Blom, literatuurhistoricus Niels Bokhove en expert op het gebied van kinder- en jeugdliteratuur Joke Linders belichten vier belangrijke aspecten van het leven en werk van Van de Hulst: het onderwijs, Utrecht, de dood en het kinderboek. Dichter en schrijver Vrouwkje Tuinman (De rouwclub) leest gedichten van Van de Hulst en reflecteert op diens poëzie met haar eigen gedichten. De presentatie is in handen van Ari Doeser, voorzitter van de Stichting W.G. van de Hulst sr. Toen en nu.

De invloed van W.G. van de Hulst
Op maandag 28 oktober, de geboortedag van W.G. van de Hulst, vertellen schrijvers Stephan Enter (Grip), Koos Meinderts (De man in de wolken), Nicolaas Matsier (Gesloten huis) en Maria Heiden (Mijn vader geboren in 1903) in de Utrechtse Lutherse kerk over wat hij persoonlijk voor hen heeft betekend. Heeft het werk van Van de Hulst hen gestimuleerd tot schrijven, is er sprake van enige invloed? En hoe zal dat gaan met huidige en toekomstige lezers? Iris Pronk, auteur van het boek Waarom ik geen strenge moeder ben (2013) en columnist/redacteur bij Trouw, presenteert de avond.

Zie voor meer informatie, het volledige programmaoverzicht en kaartverkoop de site van het W.G. van de Hulst Festival.

Lees ook:Jacques Dane biograaf W.G. van de Hulst
Lees ook:Henk Westbroek kreeg pistool tegen zijn hoofd
Lees ook:Nacht van de scherpe tongen
Lees ook:Utrechtse boekhandels verenigen zich in brochure
Lees ook:Een volle agenda, maar nooit druk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.