Claudia de Breij schrijft Lofrede Nederland Leest

De Lofrede op ‘De donkere kamer van Damokles’ van Willem Frederik Hermans, het boek dat centraal staat tijdens Nederland Leest 2012, wordt geschreven door Claudia de Breij. Haar ode aan Hermans’ boek uit 1958 wordt gepubliceerd in de Nederland Leest-editie van deze klassieker uit de Nederlandse literatuur.

De Breij: “Ik hou van Hermans, van de verontrustende (en toch troostrijke) werking van dat onhandige geworstel van zijn personages. Ik ben niet alleen zeer vereerd dat ik deze Lofrede mag schrijven, maar ook heel blij met de aanleiding het boek weer eens te herlezen.”

‘De donkere kamer van Damokle’s wordt vanaf 1 november gratis uitgedeeld door de openbare bibliotheken aan hun leden. Nederland Leest vindt dit jaar plaats van donderdag 1 november t/m vrijdag 30 november. Dit heeft de Stichting CPNB, organisator van deze grootste leesbevorderingcampagne in Nederland, bekend gemaakt.

Claudia de Breij (1975) studeerde Algemene Letteren in Utrecht, als dekmantel, want eigenlijk wilde ze cabaretier worden. Na voor diverse radiozenders gewerkt te hebben, stapte ze in 2003 over naar de VARA. Voor die omroep maakte zij op 3FM het dagelijkse lunchprogramma Claudia d’r op. Televisie volgde met onder andere VARA Laat, VARA Live en De Wereld Draait Door. Maar in het theater, waar het haar allemaal om ging, groeide ze ondertussen gestaag, getuige haar theatershows ‘De Wilde Frisheid’, ‘Claudia Zuigt’, ‘Hallo Lieve Mensen’ en ‘iClaudia’ en haar uitverkochte voorstellingen in onder andere Theater Carré. Als auteur heeft zij twee titels op haar naam staan, ‘Krijg nou tieten!’ en ‘Dingen die fijn zijn’ (Uitgeverij Nieuw Amsterdam). Haar laatste voorstelling ‘Hete Vrede’, waarin ze als oma in het jaar 2060 terugkijkt op haar ‘verzetsdaden’ in de Koude Oorlog, is door de landelijke pers unaniem lovend gerecenseerd.

Nederland Leest wordt in 2012 voor de zevende maal georganiseerd. Philip Freriks is ambassadeur van de leescampagne. Claudia de Breij werd als Lofredenaar voorgegaan door Ronald Giphart (2011 – ‘Het leven is vurrukkulluk’), Rosita Steenbeek (2010 – ‘De grote zaal’), Willem Nijholt (2009 – ‘Oeroeg’), Annejet van der Zijl (2008 – ‘Twee vrouwen’), Jan Siebelink (2007 – ‘De gelukkige klas’) en Hella S. Haasse (2006 – ‘Dubbelspel’). Nederland Leest is een initiatief van de CPNB, in samenwerking met de VOB (Vereniging Openbare Bibliotheken). Meer informatie over de campagne staat op www.nederlandleest.nl.

Lees ook:Derde druk voor Krijg nou tieten van Claudia de Breij
Lees ook:Claudia de Breij over ‘dingen die fijn zijn’
Lees ook:Nederland Leest afgesloten met debat op ‘t Spui
Lees ook:Nederland leest V.U.R.R.U.K.K.U.L.L.U.K.
Lees ook:Schrijvers aan de vooravond van de Boekenweek

Eén reactie op “Claudia de Breij schrijft Lofrede Nederland Leest

  1. Diet for gout sufferers

    I’m extremely inspired along with your writing skills as smartly as with the layout in your weblog. Is this a paid topic or did you customize it yourself? Either way keep up the excellent quality writing, it’s uncommon to look a nice blog like this one nowadays..

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.