Nieuw digitaal poëzie-archief online

21 januari wordt een nieuwe archief van audio- en video-opnames van poëzieoptredens gelanceerd. De website www.iPoetry.nl zal circa 3.000 gedichten bevatten van meer dan 500 dichters. Ook zullen er beschouwingen over poëzie en voordrachtskunst, een agenda van poëzie-evenementen en een portal voor alle Nederlandse poetry slams op de site te vinden zijn.

iPoetry maakt gebruik van het archief van de Utrechtse stichting Poëziecircus, die sinds 1996 maandelijkse poëzievoorstellingen organiseert en de optredens op beeld- en geluidsdragers heeft vastgelegd. Ingmar Heytze, stadsdichter van Utrecht en oprichter van het Poëziecircus: ‘Er hebben in de loop der jaren honderden dichters bij het Poëziecircus opgetreden. Een doorzoekbaar archief van die opnames is voor poëzieliefhebbers, organisatoren en studenten ontzettend waardevol.’

De dichters wordt om toestemming gevraagd de opnames van hun voorgedragen gedichten online te mogen presenteren. De website zal met zogenaamde ‘creative commons’-licenties werken, een digitale variant van het auteursrecht. Initiatiefnemer Michaël Stoker: ‘Het traditionele auteursrecht staat het toegankelijk maken van zo’n archief in de weg. We zouden alle rechthebbenden, rechtstreeks of via belangenorganisaties om toestemming moeten vragen en hen allen financieel moeten compenseren. Alleen de administratie daarvan is al een gigantisch karwei. Creative Commons maken het mogelijk om de dichters zelf te laten bepalen wat we online mogen zetten en wat niet.’ Met hulp van Stichting Kennisland en Avocado Internet Services ontwikkelde het Poëziecircus een geautomatiseerde registratie van de licenties. De dichters kunnen inloggen in de site, hun opnames terugluisteren en al dan niet toestemming geven voor publicatie. ‘Zo kunnen we in een relatief korte tijd en met een klein budget het archief toegankelijk maken voor publiek,’ aldus Stoker. ‘Het gaat ons erom dichters zoveel mogelijk middelen te bieden om hun werk de wereld in te krijgen. Daarbij is de website een mooi nieuw hulpmiddel.’

De website zou ook best eens de erfenis van het Poëziecircus kunnen zijn. Het voortbestaan van de stichting hangt aan een zijden draadje. Stoker: ‘De afgelopen jaren kalft de gemeentelijke ondersteuning van literaire initiatieven ontzettend af. Alle literaire instellingen in Utrecht hebben daaronder te lijden; zelfs de Nacht van de Poëzie wankelt. Er komt een moment in de zeer nabije toekomst dat ook het Poëziecircus het niet meer redt. We hopen dat we nog jaren nieuwe opnames aan het archief kunnen toevoegen, maar mochten we ter ziele gaan dan blijft de rijke geschiedenis van de stichting in elk geval voor het nageslacht bewaard.

(Persbericht: Stichting Poëziecircus)

Lees ook:Gummbah te gast op iPoetry
Lees ook:Fusie literaire instellingen in Utrecht: Het Literatuurhuis
Lees ook:Optreden Ramsey Nasr op iPoetryLive (16 februari 2012)
Lees ook:Bibliotheken: modernisering auteursrecht noodzakelijk voor recht op e-lezen
Lees ook:Klassieker Dracula krijgt vervolg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.