Nederland Leest van start

De grootste nationale leescampagne van Nederland is vanochtend gestart. In een oplage van 923.000 exemplaren wordt het boek ‘Oeroeg’ aan de leden van de openbare bibliotheken in Nederland cadeau gedaan. In de openbare bibliotheek Den Haag reikte de ambassadeur van Nederland Leest, Philip Freriks, de eerste exemplaren uit aan Willem Nijholt, Abdelkader Benali en Yvonne Keuls.

Willem Nijholt sprak vanmorgen in Den Haag de Lofrede op ‘Oeroeg’ uit. Hierna werd op het Spuiplein de eerste Boek-abri ter wereld onthuld. De Boek-abri toont alle 102 pagina’s op één affiche en verbeeldt zo het idee achter de campagne: heel Nederland leest hetzelfde boek. De 4e editie van Nederland Leest sluit vrijdagmiddag 20 november af met een door Yvonne Keuls gemaakte theaterbewerking van ‘Oeroeg’, eenmalig opgevoerd door Willem Nijholt, in het Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Hella S. Haasse (91) heeft het voornemen hierbij aanwezig te zijn en op het podium in gesprek te gaan met literair criticus Margot Dijkgraaf.

Vanavond en vannacht zendt de NPS op Nederland 2 de Nederland Leest Voorlees-estafette uit. 80 bekende en onbekende Nederlanders vertellen in een unieke voorlees-estafette van twee uur en 56 minuten het integrale verhaal van ‘Oeroeg’. De voorlees-estafette wordt voorafgegaan door de film ‘Oeroeg’ uit 1993, die is gebaseerd op het romandebuut (1948) van Haasse.

Nederland Leest nodigt de mensen uit aan de hand van een boek uit de Nederlandse literatuur met elkaar te discussiëren. ‘Oeroeg’ is een boek over een verloren vriendschap, over onze omgang met ons koloniaal verleden, over cultuurverschillen. Over dit laatste onderwerp schreef Abdelkader Benali (recent op de Frankfurter Buchmesse uitgeroepen tot – wereldwijd – een van de meest interessante jonge stemmen uit de moderne Arabische literatuur) een essay waarin hij ‘Oeroeg’ in deze tijd plaatst.

Nederland Leest is gebaseerd op het in de VS succesvolle One Book, One City. In 2006 stond ‘Dubbelspel’ van Frank Martinus Arion centraal, in 2007 ‘De gelukkige klas’ van Theo Thijssen en vorig jaar ‘Twee vrouwen’ van Harry Mulisch. Meer informatie is te vinden op www.nederlandleest.nl.

Lees ook:Eenmalige Oeroeg-voorstelling vormt slot Nederland Leest
Lees ook:Bekende Nederlanders lezen Oeroeg voor (TV-tip)
Lees ook:Willem Nijholt schrijft Lofrede op ‘Oeroeg’
Lees ook:Willem Nijholt met Oeroeg na jaren van afwezigheid het podium op
Lees ook:Oeroeg voor het eerst in Indonesische vertaling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.