Sieb Posthuma krijgt Gouden Penseel – tentoonstelling Penselen in Rijksmuseum geopend

Sieb Posthuma heeft voor het boek ‘Boven in een groene linde zat een moddervette haan’ vandaag het Gouden Penseel 2009 ontvangen, de prijs voor het mooist geïllustreerde kinderboek van het afgelopen jaar. Daarna is de tentoonstelling Penselen geopend in het Rijksmuseum. De originele tekeningen uit de bekroonde boeken zijn hier tot en met 7 december te zien.

De aanwezige kinderen volgden de eerste workshop Kunst & snoep die speciaal werd ontwikkeld bij deze tentoonstelling. De Penselen worden door de Stichting CPNB toegekend op voordracht van een onafhankelijke jury, dit jaar onder voorzitterschap van Wim Pijbes, hoofddirecteur Rijksmuseum Amsterdam.

De jury schrijft in het juryrapport: “Letterlijk betekent illustratie een verluchting van de tekst, een aanvulling, een uitleg. Dit medium heeft zich ontwikkeld van versierde beginkapitalen in Middeleeuwse boeken via ‘platen’ in wetenschappelijke uitgaven in de zeventiende en achttiende eeuw tot kinderboekenillustraties in de negentiende en twintigste eeuw. De ontwikkeling van reproductietechnieken was steeds van grote invloed en met die technische ontwikkeling veranderde ook de betekenis van de illustratie. Er kan tegenwoordig worden geschilderd en getekend met de muis. Ook fotografie is een geaccepteerd illustratief medium geworden. Tot slot worden niet alleen het oog, maar ook het oor en de tastzin aangesproken, dankzij de nieuwe media en technieken.”

Rondom de tentoonstelling Penselen organiseert het Rijksmuseum diverse kinderactiviteiten. De Kinderboekenweek gaat over eten en snoepen in kinderboeken. Maar wat at men in de 17de eeuw? Die vraag prikkelde Jan Paul Schutten, auteur van het Kinderboekenweekgeschenk 2009. Hij ging op zoek en maakte speciaal voor de jonge bezoekers van het Rijksmuseum een audiotour over de eet- en drinkgewoontes van de rijke én de doorsnee 17de-eeuwer. In de workshop Kunst en snoep gaan kinderen, na een interactieve rondleiding, zelf aan de slag.

De Penselen (en Griffels) zijn de prijzen van de Kinderboekenweek. De Kinderboekenweek 2009 is van woensdag 7 t/m zaterdag 17 oktober en heeft als motto Aan tafel! – eten en snoepen in kinderboeken. Auteur van het Kinderboekenweekgeschenk is Jan Paul Schutten. Het Prentenboek is van Ted van Lieshout en Gouden Penseelwinnaar 2009 Sieb Posthuma.

(Bron: Persbericht CPNB)

Lees ook:Superheld in het Rijksmuseum
Lees ook:Gouden Griffel voor Het geheim van de keel van de nachtegaal
Lees ook:Gouden Penseel 2009 voor Sieb Posthuma
Lees ook:Gouden Griffel 2010 voor Daan Remmerts de Vries
Lees ook:Gouden Penseel voor Marije en Ronald Tolman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.