Kunstenaarsboeken Joop van Caldenborgh vanaf 21 mei te zien in Zwolle

Museum de Fundatie presenteert vanaf 21 mei in het Paleis a/d Blijmarkt in Zwolle de tentoonstelling Caldic Collectie – Artists’ Books. De omvangrijke verzameling kunstenaarsboeken van Joop van Caldenborgh is met deze presentatie voor het eerst voor een breed publiek te zien. Op de tentoonstelling zal werk van ondermeer Jean Arp, Louise Bourgeois, Sonia Delaunay, Wassily Kandinsky, Ellsworth Kelly, Joan Miró, Fernand Leger, Sol LeWitt, Henry Matisse, A.R. Penck, Pablo Picasso en Andy Warhol worden getoond.

Joop van Caldenborgh, oprichter van chemiebedrijf Caldic BV, is één van de grootste privéverzamelaars van beeldende kunst in Nederland. De Caldic Collectie is met name bekend om zijn verzameling moderne en hedendaagse schilderkunst, fotografie en de beeldentuin op het landgoed Clingenbosch in Wassenaar. Weinig mensen weten dat Van Caldenborgh ook een uitgebreide collectie kunstenaarsboeken bezit. Deze verzameling is ontstaan vanuit zijn liefde voor kunst en voor literatuur die zich verenigen in het medium kunstenaarsboek. Tot op heden is deze deelcollectie alleen kleinschalig te zien geweest op het kantoor van Caldic Collectie in Rotterdam. In Museum de Fundatie is tot en met zondag 30 augustus 2009 voor het eerst een prachtig overzicht van zo’n zestig kunstenaars te zien die ieder op hun eigen, uitzonderlijke wijze het kunstenaarsboek gestalte hebben gegeven.

Dat kunstenaarsboeken zelden in musea te zien zijn, heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat een boek zich niet makkelijk laat tonen aan een groot publiek. Een boek is eigenlijk een tentoonstelling voor één persoon. Het liefst houd je het vast, wil je er doorheen bladeren en de geur van het papier opsnuiven. In de bijzondere presentatiewijze van de tentoonstelling Caldic Collectie – Artists’ Books in Museum de Fundatie blijft de intimiteit van deze ervaring voelbaar.

Weinig mensen zijn bekend met het medium kunstenaarsboek. De schilderijen of sculpturen van Pablo Picasso, Henri Matisse, Louise Bourgeois en Richard Long zijn beroemd, maar dat deze kunstenaars ook boeken hebben gemaakt of hebben geïllustreerd is relatief onbekend. Speciale uitgaven in kleine oplages, gedrukt op bijzondere papiersoorten, voorzien van bijvoorbeeld geborduurde illustraties of het boek als uitgangspunt voor een ruimtelijke collage: de meeste kunstenaars kiezen heel bewust voor het medium boek, omdat zij vinden dat hun idee alleen in boekvorm verteld kan worden.

Ieder kunstenaarsboek heeft zo zijn eigen aantrekkingskracht. Soms is dit de bijzondere relatie tussen de kunstenaar en de schrijver, zoals bij Marino Marini die illustraties maakte bij de gedichten van zijn tweelingzus. Soms de manier van het tot stand komen van een boek – Kasper Andreassen en Tine Melzer tekenden in hun onderzoek naar het gezegde ‘The grass is greener.’ dagen achtereen boeken vol met grassprieten. Roman Ondak zette juist de boeken van zijn literaire helden waaronder Thomas Mann, James Joyce en Oscar Wilde letterlijk op sterk water omdat hij meent dat wat deze auteurs hebben geschreven nooit verloren mag gaan. De expositie Caldic Collectie – Artists’ Books laat zien hoe diverse kunstenaars op unieke wijze met het medium boek omgaan. Het toont de ontwikkeling die het kunstenaarsboek in een kleine eeuw heeft ondergaan: van Marius Bauers illustraties voor Le Livre des Mille Nuits et Une Nuit tot aan de boekobjecten van Richard Artschwager en Sabrina Mezzaqui.

Tentoonstelling: Caldic Collectie – Artists’ Books
Periode: 21 mei t/m 30 augustus 2009
Locatie: Museum de Fundatie, Paleis a/d Blijmarkt, Blijmarkt 20, Zwolle
Openingstijden: Di t/m zo, 11.00 uur – 17.00 uur
Informatie: www.museumdefundatie.nl of 0572-388188

Lees ook:Expositie over Annie M.G. Schmidt in Amsterdamse Openbare Bibliotheek
Lees ook:Tentoonstelling Nederland volgens Sigmund nog tot 1 november in Groningen
Lees ook:Suske en Wiske-tentoonstelling in CODA Museum
Lees ook:Tom Lanoye in museum Meermanno
Lees ook:Tentoonstelling De donkere kamer van Hermans

3 reacties op “Kunstenaarsboeken Joop van Caldenborgh vanaf 21 mei te zien in Zwolle

 1. martinemussies

  Dit staat hoog op mijn verlanglijstje! :) Ben jij er toevallig al geweest? x MM

    /   Beantwoorden  / 
 2. Patricia de Ryck

  Nee, ik heb nog geen bezoek gebracht aan deze voorstelling. Misschien zijn er andere lezers van dit blog al geweest. Dus ik zou zeggen, laat weten hoe jij het vond.

    /   Beantwoorden  / 
 3. martinemussies

  Ja, ga ik doen! Ik weet nog niet precies wanneer, ik wacht op het goede weer (haha), maar als ik ben geweest zal ik je een verslagje sturen, dat kun je dan ook op deze mooie site zetten, als je wilt. Liefs! x

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.