Kunst en de psychiatrie: geen wereld van verschil

Jackson Pollock, Virginia Woolf, Vincent van Gogh en Georgia O’Keeffe. Naast dat dit kunstenaars zijn, hebben ze nog iets gemeen: allen van hen leden aan een psychische aandoening. De lijst van creatieve mensen met psychische problematiek is nog veel langer. “Schrijver Stephen Fry, schilder Evard Munch en fotografe Diane Arbus zijn nog drie voorbeelden”, zegt Nora de Ruyter, auteur van ‘Verborgen Gezichten’, een semi-autobiografische roman over een kunstfotografe met een psychische stoornis, die vandaag verschijnt.

“Hoewel de wetenschap nog niets uit kan sluiten, blijft de correlatie tussen mentale problemen en het creatieve vak mensen boeien. Misschien juist omdat we het niet helemaal kunnen verklaren. Maar ik denk dat kunst een manier is om gevoelens en gedachten te uiten die voor het dagelijkse leven niet geschikt zijn, of lijken te zijn”, zegt de Ruyter, die zelf aan de bipolaire stoornis en de borderline persoonlijkheidsstoornis lijdt.

In ‘Verborgen Gezichten’ laat de schrijfster zien hoe de kunst en psychische problematiek van hoofdpersoon Christine samenkomen. “Christine verbindt zich niet en stoot mensen af. Om met haar angsten om te gaan drinkt ze teveel, duikt ze met mannen en vrouwen het bed in en als het haar echt teveel wordt, verwondt ze zichzelf. Het enige waar ze zich volledig aan verbindt en het enige wat haar helpt haar emoties toe te staan, is fotografie en het maken van collages. Het is de basis van haar wezen en het helpt haar vooruit te komen.”

De Ruyter denkt dat kunst een helende functie kan hebben. “Zeker. En het thema wordt steeds actueler. Kijk naar Alain de Botton en zijn boek ‘Art as Therapy’. Zijn werk is nu zelfs in het Rijksmuseum te beleven! In mijn roman is het de passie voor Christine’s werk waardoor ze dingen doet die ze anders nooit zou durven. Ze leert op een andere manier naar zichzelf en de wereld kijken, waardoor ze uiteindelijk stappen durft te nemen die haar vooruit helpen. Je zou kunnen zeggen dat het uiteindelijk de kunst is die haar red.”

Bestel direct bij Bruna

Lees ook:Mooiste fotoboeken van National Geographic
Lees ook:Marleen Janssen: ‘Mijn vader was zó angstig, hij lag in bed met de gordijnen dicht’
Lees ook:Christine D’haen overleden
Lees ook:Moeder tattoo boek; tatoeages geselecteer door Schiffmacher
Lees ook:Mailen met… Saskia Profijt over ‘Zwijgplicht’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.