Nieuwe historische roman van Elizabeth Gilbert

De nieuwe roman van Elizabeth Gilbert  is begin oktober verschenen. De titel: Het hart van alle dingen. De schrijfster neemt ons mee terug in de tijd, en schrijft over een periode waarin seks nog taboe was. Auteur Saskia Boree heeft zich in deze opvallende roman verdiept.

Het hart van alle dingen vertelt het verhaal van natuurvorser Alma Whittaker, geboren in een rijke familie van botanisten op 5 januari 1800. De auteur neemt de lezer eerst mee op de reizen van haar vader, Henry Whittaker, en hoe deze man zijn fortuin vergaarde met het stelen van zeldzame planten, stekjes en zaden om ze vervolgens te kweken, oogsten en ze voor de hoogste prijs te verkopen.

Alma leert al op vrij jonge leeftijd talen als Nederlands, Engels, Latijn en Grieks, om daarnaast zich te verdiepen in de fijne kneepjes als botanist. Rond haar tiende jaar adopteren haar ouders Henry en Beatrijs een meisje Polly, die al snel wordt omgedoopt tot Prudence. Haar nieuwe zusje stamt oorspronkelijk af van een prostitué. Haar zusje is in alle opzichten erg knap, terwijl Alma zichzelf nogal gewoontjes voelt. Bij Prudence moet er uiteraard het een en ander worden bijgeschaafd.

Rond haar zestiende schrijft Alma diverse artikelen over diverse plantensoorten voor uitgever en wetenschapper George Hawkes met wie ze haar toekomst duidelijk voor zich ziet. Wanneer Alma de leeftijd van negentien jaar heeft bereikt, leert ze de opvallende en excentrieke Retta Snow kennen, die zich meteen introduceert als vriendin van Alma en Prudence. Retta gaat er echter met George vandoor, tot groot verdriet van Alma, en kort na de verloving van Retta, kondigt ook haar zusje haar verloving aan. Het duurt niet lang voordat Alma haar eigen onderzoek naar vele soorten mossen start, en dat maar liefst zesentwintig jaar in beslag neemt.

Wanneer er op een dag een knappe man, die de naam Ambrose Pike draagt, op haar vaders landgoed White Acre binnenwandelt, valt Alma als een blok voor deze mysterieuze man. Éénmaal getrouwt met Ambrose, komt Alma erachter dat deze man niet op een vleselijke verbintenis uit is, wat Alma aanleiding geeft hem te verbannen naar Tahiti.

Jaren verstrijken, en wanneer het nieuws komt dat Ambrose op Tahiti is gestorven, erft Alma Ambroses enige bezit, zijn valies vol tekeningen en schetsen van orchideeën. En niet alleen orchideeën, ook honderden schetsen van een man, met de boodschap “tomorrow morning” op elke tekening. Geprikkeld door deze vondst, besluit Alma zelf de reis naar Tahiti te maken, en stuit daarbij op opvallende onthullingen omtrent haar mysterieuze echtgenoot. Wie was Ambrose Pike in werkelijkheid?

Elizabeth Gilbert kennen we van haar boeken Mannen van staal en Eten, bidden, beminnen. Met Het hart van alle dingen is de auteur erin geslaagd een meeslepende roman over ambitie, honger naar kennis en verlangen te scheppen in een tijd waarin het christelijke geloof voorop staat, en seks een uiterst verboden terrein was. Een prachtig boek als je van historische romans houdt.

Tekst: Saskia Boree

Bestel direct bij Bruna

Lees ook:De uitwerking van het geloof op een jong meisje
Lees ook:Dagboek van submissive Sophie Morgan; ware vijftig tinten
Lees ook:Het diner stoot door naar top 3 populairste scholierenboeken
Lees ook:Godenkind, de tweede roman van Olette Luitwieler
Lees ook:Razzia van Putten (1944) inspiratiebron roman Femke Roobol

Eén reactie op “Nieuwe historische roman van Elizabeth Gilbert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.