Boy: een ontroerend en zeer aangrijpend boek

Blogger Chantal Bolleman leest voor Boekenblog ‘Boy’; een ontroerend en aangrijpend boek over pesten en de liefde van een moeder voor haar zoon. Vanaf het eerste moment houdt het verhaal je in zijn greep en wil je weten hoe het afloopt. Dit boek beschrijft precies wat voor een schade pesten kan aanrichten en hoe wraakgevoelig je kunt worden van verdriet. Een sterk boek met een indirecte maar duidelijke boodschap.

Na een klassenuitje naar het strand is Boy verdwenen. Zelfmoord, volgens de politie. Maar met die conclusie kan zijn (adoptie)moeder niet leven. Ze gaat op zoek naar de waarheid achter de dood van haar zoon. Het spoor lijdt naar de dramadocente Hannah. Zij is inmiddels een nieuw leven begonnen op het platteland in Bulgarije. De twee vrouwen raken verwikkeld in een lastige relatie waarin niets is wat het lijkt. Hannah begint langzaam het verhaal van Boy te vertellen terwijl zijn moeder alleen nog maar denkt aan; wraak.

Boy, geadopteerde jongen die gepest wordt en zijn leven hier in Nederland probeert op te bouwen, krijgt te maken met vele tegenslagen. Uiteindelijk leiden deze tegenslagen tot de dood. In het eerste deel van het boek wordt er vooral gesproken over hoe Boy geadopteerd is en hoe hij in het leven staat. De eerste twee delen worden beschreven vanuit de moeder van Boy. Je leest haar gedachten, je voelt haar verdriet en je ziet de situatie zoals zij het bekijkt. In het tweede deel van het boek ontdek je hoe de moeder van Boy wraak wil nemen en waarom. Je komt steeds meer te weten over de toedracht van ‘het ongeluk’ en wie er bij betrokken zijn geraakt. Het laatste deel wordt niet meer beschreven vanuit de moeder van Boy. Je leest nu de gedachten van beiden vrouwen en uiteindelijk kom je achter de harde waarheid.

Opvallend is dat de moeder van boy psychiater is en dat ze moet omgaan met het verdriet van anderen, terwijl zij nu juist degene is die verdriet heeft. Hoe kan ze dit combineren en gaat dit wel samen? Je komt erachter dat ze haar psychiatrische trucjes vooral uitvoert op Hannah. Ze speelt een spelletje, waar Hannah moeiteloos intrapt. Een ander punt in het boek is dat Boy, als uiting van ouderlijke liefde, verwend wordt met vele cadeaus en dure kleren, maar dat hij daar eigenlijk helemaal niet blij mee is. Boy heeft meer interesse in vrouwelijke kleding i.p.v. in stoere mannenkleding. Een belangrijk en sluipend onderwerp in het boek.

Het boek is zeer aangrijpend en herkenbaar voor mensen die ooit zijn gepest. Ook is het voor ouders een heel herkenbaar verhaal. Want je zult je misschien wel eens afvragen heb ik dit wel goed gedaan? Ben ik er wel genoeg geweest voor mijn zoon/dochter? Al deze aspecten komen in dit boek naar voren. Niet zomaar een roman/drama maar eentje waar een achterliggende boodschap in zit. En deze is naar mijn weten hoe verdriet een persoon kan veranderen en dat je een persoon nog zo goed kunt kennen, zonder hem echt te kennen. Een zeer ontroerend boek en erg knap geschreven.

Tekst: Chantal Bolleman

Bestel direct bij Bruna

Lees ook:Overtreft Wytske Versteeg met Boy De wezenlozen?
Lees ook:Verhaal van Lionel Shriver in de bioscoop
Lees ook:Waarom Britney Spears haar hoofd kaal schoor
Lees ook:Het indrukwekkende Elf dagen van Lea Carpenter
Lees ook:Moeder tattoo boek; tatoeages geselecteer door Schiffmacher

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.