Het aangrijpende verhaal van een zwerfkind

Zwerfkind is het aangrijpende verhaal van een zevenjarig meisje dat eind 1945 haar moeder kwijtraakt en vanaf dan jarenlang in haar eentje door de bossen van Oost-Pruisen en Rusland zwerft en dat weet te overleven. Echt een boek voor de liefhebbers van waargebeurde verhalen.

Liesabeth Otto is zeven jaar als haar moeder overlijdt. Samen met haar oudere zus en broer probeert ze te overleven en Liesabeth wordt er dagelijks op uitgestuurd om te bedelen. Op een dag krijgt de buurvrouw haar zover om mee te gaan op de paardenkar naar de stad: daar kan ze de winterjas van haar zus verkopen en zo snel aan eten komen. Maar eenmaal in de stad pakt de vrouw de jas af en laat Liesabeth alleen op het station achter. Ze weet zich geen raad. Ze kent de weg niet, en ze weet ook dat als ze niet snel thuiskomt met eten, haar zus niet lang meer zal leven. Uiteindelijk springt Liesabeth op een goederentrein in de hoop dat deze de goede kant opgaat. Ze zal nooit meer thuiskomen…

Liesabeth komt terecht in de bossen waar ze een paar jaar rondzwerft en soms, als het meezit, kan ze slapen in de stal van een boerderij. Maar ook leeft ze tijden aaneen in het bos in haar zelfgebouwde hut. Op een goed moment ziet ze niet ver van haar vandaan een wolvin die maanden ‘naast’ haar blijft wonen en welpen krijgt. Liesabeth weet inmiddels dat kinderen zoals zij ‘wolvenkinderen’ genoemd worden, maar die vergelijking vindt ze niet kloppen, want wolvenjongen hebben een moeder en veel liefde, iets wat zij zich niet meer kan heugen.

Soms steelt ze eten om te overleven, en daardoor komt ze als puber terecht in een kinderkamp ten oosten van Moskou. Als ze volwassen is, weet ze een bestaan op zichzelf op te bouwen en in 1965 leert ze Vladimir kennen. Liesabeth trouwt met hem en ze krijgen een dochtertje, Elena. Maar het huwelijk werkt niet en na een jaar verlaat ze hem en trekt met Elena alleen verder. Ze hebben het zwaar, zijn arm, maar wél samen.

Over de auteur
Ingeborg Jacobs is journalist en documentairemaakster voor de ZDF. Eerder schreef zij een boek over het lot van Duitse vrouwen na 1945. Zodra ze het ongelofelijke verhaal van Liesabeth hoorde, wist de auteur dat ze hier een documentaire van wilde maken. Maar tijdens de opnames, bleek het verhaal te groot voor enkel een documentaire, met als uiteindelijk resultaat dit boek.

Bestel direct bij Bruna

Lees ook:Overleven bij kapucijnapen in Colombiaanse oerwoud
Lees ook:Maria Mosterd verzon verhaal volgens Henk Jan Korterink
Lees ook:Boy: een ontroerend en zeer aangrijpend boek
Lees ook:Bloedstollende wereld van Isa Maron
Lees ook:Voor liefhebbers van Een keukenmeidenroman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.