Boekenblog leest filosofische road-story

Zou je de titel van wetenschapper en filosoof Robert M. Pirsig’s boek googelen, dan kom je hoogstwaarschijnlijk woorden tegen als Metafysica, Dynamische en Statische Kwaliteit en Spiritualisme. Waarschijnlijk zegt je dat niet veel. Mij voorheen ook niet, totdat ik het filosofische pareltje van Pirsig ging lezen. Het boek dateert al uit 1974 maar is herdrukt in 2013.

Het boek kun je op twee verschillende manieren interpreteren.  Allereerst kun je het zien als een ‘roadbook’. De hoofdfiguur en zijn elf jaar oude zoon Chris maken een motorfietstocht, waarbij ze de problematiek tussen henzelf ter discussie stellen. De tocht wordt steeds spannender en ingrijpender door de steeds groter wordende krankzinnigheid van zowel vader als zoon.

De tweede interpretatie is dat het boek een filosofisch meesterwerk is. Pirsig doet een poging tot het verbinden van westerse en oosterse filosofie. De westerse filosofie is de werkelijkheid, waarbij de uitdrukking ‘materie tegenover geest’ een bekende van is. De oosterse filosofie is een werkelijkheid die kenbaar is middels object en subject. Het klinkt allemaal een beetje vreemd in de oren, maar als ik zeg ‘mediteren’, dan snap je gelijk wat ik bedoel.

Zen & De Kunst Van Het Motorononderhoud richt zich op de Kwaliteit van het leven. Wat is Kwaliteit? Het is lastig te beantwoorden en niemand zal er een duidelijk antwoord op hebben. Het boek geeft een herkenbare kijk op de wereld en de mensen, waarin een motortocht de belichaming is voor veel levensvragen.

Pirsig’s boek wordt zo hier en daar vergeleken met de Bijbel. Dat is wellicht hoog gegrepen, maar het bevat wel allerlei essenties (van het leven). Leest het fijn weg? Ja, maar je moet niet verwonderd opkijken als je er zo nu en dan moeilijk doorheen komt. Soms is het een ‘zwaar’ boek om te lezen en leg je ‘m liever weg. Die neiging heb ik ook gehad, maar blijf toch doorlezen. Je raakt er door geïnspireerd en wie weet heeft het een positieve invloed op jou als persoon.

Door Danny Nomden

Bestel direct bij Bruna

Lees ook:Zen en de kunst van het motoronderhoud
Lees ook:Relaxed naar succes met Bjorn Aris
Lees ook:Ongehoorde symfonie van André Klukhuhn
Lees ook:Oosterse wijsheid voor dagelijks gebruik
Lees ook:Henri Nouwen schrijft mooiste spirituele boek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.