De mythes van geluk

Bijna iedereen accepteert de zogenaamde ‘mythes van geluk’: de overtuiging dat sommige gebeurtenissen in het leven (het huwelijk, kinderen, een goede baan, rijkdom) ons gelukkig maken en dat tegenslagen (gezondheidsproblemen, verbroken relaties, financiële problemen) ons ongelukkig maken. Zelfs na de ingrijpendste gebeurtenissen in ons leven -mooi of minder mooi- keren we uiteindelijk terug naar ons initiële geluksniveau en vergeten we al snel wat ons zo opgetogen of ongelukkig maakte. Dagmar Boer verdiept zich er verder in voor Boekenblog.

In het boek ‘ De mythes van geluk’ deelt Sonja Lyubomirsky wetenschappelijke inzichten in wat ons echt gelukkig maakt. Sonja is hoogleraar Psychologie aan de universiteit van Californië en doet al ruim twintig jaar onderzoek naar geluk. Ze wordt wereldwijd beschouwd als een van de grootste autoriteiten op haar vakgebied en haar boeken worden in meer dan twintig landen uitgegeven. Ze ontrafelt aan de hand van talloze, herkenbare voorbeelden de mythes van geluk en nodigt ons uit om er op een andere manier naar te kijken: het is tijd voor actie!

Door de Volkskrant wordt Sonja Lyubomirskyy niet voor niets ‘de productiefste en meest gedegen onderzoeker op het gebied van geluk’ genoemd. Zoals Sonja in haar boek beschrijft: ‘Het is niet zozeer dat we niet gelukkig worden als dromen uitkomen. Want dat zal zeker gebeuren. Het probleem is dat als je die hebt bereikt – ook al geven ze aanvankelijk nog zoveel voldoening – ze ons niet zo intens gelukkig maken (of niet zo langdurig) als we denken.’  In het boek komen tien verschillende crisismomenten in het volwassen leven aan bod – te beginnen met relaties (gehuwd, single, kinderen), vervolgens geld en werk (problemen op werk, geld hebben en het weer kwijtraken) – en het eindigt met problemen die tijdens die op emiddelbare leeftijd en later de kop opsteken (gezondheidskwesties, ouder worden en spijt). De beschreven fragmenten zijn erg herkenbaar, omdat sommige iets weerspiegelen van wie we vroeger waren, vandaag zijn of morgen worden. Je crisismomenten hoeven niet beangstigend of deprimerend te zijn; het kunnen juist kansen zijn op vernieuwing, groei of een betekenisvolle verandering. Wat er echter pas echt toe doet, is hoe je ertegenover staat: wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het toeval diegenen begunstigt die erop voorbereid zijn.

Sonja Lyubomirsky deelt in haar boek  niet alleen hele herkenbare situaties, maar zij laat dankzij haar toegankelijke schrijfstijl de lezer makkelijk identificeren met de tekst en de beschreven voorbeelden. Dit is ook nodig als zulke pittige onderwerpen worden aangesneden in het boek, want het maakt je bewust van je eigen handelen en dat werkt soms confronterend. Uiteindelijk maakt het ons tot sterkere personen. Het boek zal leiden tot een beter begrip van onze eigen, unieke weg. Dat is riskant en er staat veel op het spel, want welk pad we ook kiezen, het zal in de komende jaren op een heleboel manieren doorwerken, en overdoen is er niet bij. De boodschap van De mythes van geluk is dat eenieder van ons uiteindelijk die stappen kan herkennen die we moeten zetten op weg naar een vervuld leven waarmee we onze mogelijkheden om gelukkig te worden kunnen bereiken en overschrijden.

Bestel direct bij Bruna

Tekst: Dagmar Boer

Lees ook:Sonja Bakker verlegt grenzen met Rik Felderhof
Lees ook:Een sterk en kritisch tijdsbeeld
Lees ook:De voorsprong van geluk
Lees ook:Kickstart je zelfvertrouwen met een portie positiviteit
Lees ook:Verkoop Sonja Bakker-boeken in 2008 met 80% gedaald

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.