Leer betere keuzes maken met ‘Beslist’

Keuzes. We maken er dagelijks honderden. Van het eten tot de opleiding die je gaat volgen. Met het boek ‘Beslist, maak betere keuzes in leven en werk’ door Chip en Dan Heath leer je om betere beslissingen te nemen.

Psychologisch onderzoek toont aan dat onze beslissingen worden verstoord door vooringenomenheid en irrationaliteit. Dit kan door overmoedigheid,  door alleen naar informatie te zoeken die onze beslissing ondersteunt en afleiding door emoties. Hoe je dan betere keuzes kunt maken? Hiervoor hebben Chip en Dan Heath een vier stappenplan ontwikkeld. Ten eerste moet je verder kijken dan de keuzemogelijkheden die je denkt dat er zijn. Vervolgens moet je je aannames toetsen in de praktijk door verder te kijken dan je neus lang is. Daarna moet je afstand nemen van je mogelijke beslissing. Ten slotte moet je bedenken wat je doet wanneer je de verkeerde beslissing maakt.

Mening
Het is een leerzaam boek, vooral voor mensen die regelmatig keuzestress hebben zoals ik. Naarmate ik verder aan het lezen was merkte ik dat ik in mijn dagelijks leven me bewust werd van mijn manier van keuzes maken. Ik maak namelijk meestal een of-of keuze, ik kijk vaak niet verder dan mijn neus lang is. Met dit boek leerde ik hier over na te denken. Jammer is dat het boek  voor een vrij specifieke doelgroep geschreven: vooral twintigers en dertigers die bezig zijn met het opbouwen van hun gezin en carrière zullen zich door dit boek voelen aangesproken. Daardoor spreken de voorbeelden die worden gebruikt in het boek mij minder aan.

Het gebeurt snel bij een boek als dit dat het saai wordt. De schrijvers voorkomen dit voor een groot deel door praktijkvoorbeelden te geven en leuke woordgrappen te maken. Toch slaat op den duur de verveling toe. Want vier voorbeelden om een manier van een foute keuze aan te geven wordt op den duur wel erg veel. Desondanks blijft het een leuk en leerzaam boek, vooral als je voor belangrijke keuzes in je leven staat.

Over de auteurs
Broers Chip Heath en Dan Heath hebben al twee internationale bestsellers op hun naam staan: ‘De plakfactor’ en ‘Switch’. ‘De plakfactor’ gaat over hoe het komt dat we sommige ideeën en theorieën moeiteloos onthouden, terwijl we anderen zo weer vergeten. ‘Switch’ gaat over het doorvoeren van blijvende veranderingen in bedrijven en gezinnen. Chip Heath is professor aan de Stanford Graduate School of Business op het gebied van bedrijfsstrategie en organisaties. Dan Heath is consultant bij Duke Corporate Education.

Tekst: Ilse Maas

Bestel direct bij Bruna

Lees ook:Nicky schrijft boek over preventief verwijderen borsten
Lees ook:Mailen met Judith Webber over Kies en ze kiezen jou
Lees ook:A.W. Bruna roept hulp lezers in bij het kiezen van cover
Lees ook:Voorproefje: Uit verwachting – Leonie van Mierlo
Lees ook:Wordt Erica Terpstra nieuwe Sonja Bakker?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.