De opkomst van Diederik Samsom: straatcoach en strateeg

‘Straatcoach en strateeg’ vertelt over de geheimen van de succesvolle verkiezingscampagne van Diederik Samsom. Het boek geeft een onthullend inzicht in hoe hij jarenlang toewerkte naar het leiderschap van de PvdA en beschrijft de achtergronden van zijn geslaagde poging om met ‘nieuwe politiek’ een kabinet met politieke vijand VVD te vormen. Tot slot schetst Stokmans de onvermijdelijke confrontatie van Samsoms plannen met de realiteit.

Diederik Samsom heeft een obsessie: Nederland én de Nederlandse politiek moeten veranderen. En de PvdA-leider wil de man zijn die dat doet, met grootse gebaren en mooie verhalen. Als revanche voor de politieke instabiliteit van de afgelopen tien jaar. En omdat hij denkt dat hij er genoeg talent voor heeft.
In de campagne van 2012 lukte dat, en maakten verkiezingsbeloften plaats voor ‘het eerlijke verhaal’. Ook tijdens de formatie overheerste de nieuwe politiek, waardoor VVD en PvdA tegen ieders verwachting in heel snel een coalitie vormden met grote hervormingsplannen. Maar sinds ‘zijn’ kabinet van start ging overheerst de vraag of Samsoms methode wel werkt.

Derk Stokmans volgde Samsom al voordat hij een bekende PvdA’er werd. Hij sprak veelvuldig met hem en met zijn vertrouwelingen. Hij volgde Samsom bij officiële en minder officiële gebeurtenissen, hij zocht hem op tijdens momenten van glorie en in ogenblikken van wanhoop.
Straatcoach en strateeg is het onthullende portret van een van Nederlands belangrijkste politici van deze tijd.

Over de auteur
Derk Stokmans studeerde natuurwetenschappen in Utrecht en journalistiek in Rotterdam. Sinds 2007 is hij politiek redacteur voor NRC Handelsblad. Al vanaf zijn eerste dagen op het Binnenhof volgt hij Diederik Samsom.

Bestel direct bij Bruna

Lees ook:Minderheidskabinet van Willem Vermeend en Emile Bode
Lees ook:De loden bal van het socialisme van Bart Tromp
Lees ook:Hoogte- en dieptepunten in biografie Barend Biesheuvel
Lees ook:Tom Kabinet mag e-books doorverkopen van rechter
Lees ook:Kledingstress tijdens politieke conflicten in Den Haag…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.