Wij begrijpen elkaar uitstekend

Machtswellustig, ondeskundig en ongedurig: politici en journalisten vellen hetzelfde vernietigende oordeel over elkaar. Toch zijn ze, uit het zicht van camera en microfoon, poeslief voor elkaar. Begrijpelijk, hun onderlinge afhankelijkheid is groot. Journalisten bepalen de zichtbaarheid van politici, terwijl die politici de journalisten kiezen aan wie ze een primeur geven, of verhalen van achter de schermen. Niet voor niets is Den Haag een werkplek vol geveinsde liefde en versluierde afkeer.

In ‘Wij begrijpen elkaar uitstekend’ beschrijft NRC-journalist Pieter van Os die werkplek van binnenuit. Hoe wordt een politieke gebeurtenis nieuws? Welke rol spelen spindoctors en hun trucs? Waarom besteden politici hun controlerende functie uit aan de pers? Is trivialisering van het nieuws moeilijk te stoppen en welke rol speelt het ‘salonpopulisme’ van toonaangevende commentatoren daarbij?

Met gevoel voor humor vertelt Van Os hoe hij zijn weg vond op het Binnenhof, waarbij hij zichzelf allerminst spaart. Door zijn observaties als politiek verslaggever te combineren met zijn kennis als politicoloog, komt hij tot analyses waarin menige Haagse mythe sneuvelt en tot onthullingen die een dieper inzicht verschaffen in de macht van de media.

Over de auteur
Pieter van Os (1971) studeerde politieke wetenschappen in Minneapolis, Leiden en Barcelona. Hij is redacteur van NRC Handelsblad. Eerder werkte hij voor De Groene Amsterdammer en Vrij Nederland.

Bestel direct bij Bruna

Lees ook:U klets uit uw nek; invloed van media op politiek en publiek
Lees ook:Kledingstress tijdens politieke conflicten in Den Haag…
Lees ook:Bart Chabot heeft hersentumor
Lees ook:Help! De elite verdwijnt; essays politicoloog Fennema
Lees ook:De loden bal van het socialisme van Bart Tromp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.