Een ongeluk in slow motion

“Geen belangrijker tijdstip dan het moment voor de inslag, wanneer je de controle over het stuur bent kwijtgeraakt maar de boom nog niet hebt geraakt”, zo schreef Ewald Engelen juli 2009.

Dit boek is het verslag van een ongeluk in slow motion. Het ongeluk in kwestie is de veelkoppige crisis waarmee we al ruim een half decennium worstelen, en die op zoek is naar een boom om tegen tot stilstand te komen. Een ongeluk in slow motion gaat minder over die boom en het al dan niet onvermijdelijke ongeluk, en meer over de bestuurders die koste wat kost het ongeluk proberen af te wenden en wild aan dat ene stuur rukken.

Vol ergernis over zo veel stompzinnigheid, maar ook vol empathie, probeert Engelen de rol van informatie, journalisten, Twitter, politici, de financiële markten, de banken en het electoraat bij de vele reddingspogingen van het gefinancialiseerde kapitalisme van voor de crisis te beschrijven. Van dichtbij, geëngageerd en in de vorm van korte, in de tijd bevroren vignetten.

Over de auteur
Ewald Engelen is, na aanstellingen bij Wageningen University en de WRR, in 2009 benoemd tot hoogleraar financiële geografie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij schrijft over gefinancialiseerd kapitalisme in de breedste zin van het woord. Hij is regelmatig in de media te vinden, schrijft een tweewekelijkse column over economie in De Groene Amsterdammer en is iedere zaterdag met een column in Het Parool te vinden.

Bestel direct bij Bruna

Lees ook:Twintig RUG-studenten geven boek uit over financiële crisis
Lees ook:Lessen uit de crash: een antwoord op de financiële crisis
Lees ook:91.000 superrijken bezitten eenderde van alle welvaart
Lees ook:De strijd tussen mensen en engelen
Lees ook:José Saramago: ‘Crisis is misdaad tegen de mensheid’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.