Miljoenen euro’s aan Roma-Holocaustgeld verkeerd besteed

De miljoenen euro’s die de Sinti en Roma in 2000 van de regering kregen ter compensatie van de Holocaust zijn op een onjuiste manier uitgegeven. Dat blijkt uit het boek ‘Roma’ van journalist Kemal Rijken, dat op begin deze week is verschenen. Het gaat om ten minste 2,5 miljoen euro aan belastinggeld. Roma-voorman Rocca Petalo daagt de vermoedelijke daders voor de rechter.

Destijds ontving de gemeenschap 13,6 miljoen euro van de staat als vergoeding voor de leed tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het geld werd door een stichting deels teruggegeven aan de slachtoffers. Na een paar jaar bleek dat er nog miljoenen euro’s over waren. De Sinti en Roma oud-Kamerlid Joop Worrel (PvdA) om de stichting te leiden. Hij zette in 2010 met anderen een nieuwe club op, het Nederlands Instituut Sinti en Roma (NISR), maar vergat volgens de Sinti en Roma om hen bij de activiteiten te betrekken. Het NISR heeft sinds 2010 zo’n 2,5 miljoen euro uitgegeven aan zaken als bestuurskosten, overhead en vergoedingen.

Omdat het NISR niet aan de verwachtingen voldeed, besloot het bestuur om de club per 1 oktober aanstaande op te heffen. Maar daarmee is de gemeenschap wel zijn officiële orgaan bij de Nederlandse overheid kwijt. In totaal is er nog 4,5 miljoen euro over. Door de opheffing van het NISR dreigt de staat dit geld in te nemen. In dat geval blijven Sinti en Roma met legen handen achter. Roma-leider Rocca Petalo – zoon van wijlen ‘Roma-koning’ Koko Petalo – wil Worrell gerechtelijk aanklagen. “Hij heeft veel te lang op zijn post gezeten. We moeten hem via de rechter aanpakken en zeggen: meneer Worrell, verkoopt u uw huis, auto en zwembad maar; want wat u thuis heeft, dat is van ons!” zo laat hij in het boek ‘Roma’ weten. Op zeer korte termijn stapt Petalo naar de rechter. Verder eist hij het onmiddellijke aftreden van Worrell. “We willen ons niet meer laten wassen en scheren zonder zeep.”

In ‘Roma’ geeft Kemal Rijken een unieke inkijk in de geschiedenis van de Nederlandse zigeuners. Een minderheden-groep die momenteel volop in de belangstelling staat, niet alIeen in Nederland maar in heel Europa. Roma is een meeslepend verhaal over de komst van de eerste zigeunerwagens naar ons land, Roma-koning Koko Petalo, zijn zoon Rocca Petalo en Sinti-activiste Lalla Weiss . Hoe denken zij over de toekomst van de groep? Wat zijn de prangende kwesties? Kemal Rijken kreeg als eerste journalist het vertrouwen van nagenoeg alle betrokkenen.

Over de auteur
Kemal Rijken (1980) is journalist, schrijver en gespreksleider. Hij schrijft voor verschillende landelijke media en specialiseerde zich tot nieuwsjournalist met een bijzondere interesse in politiek, bestuur en minderheden.

Bestel direct bij Bruna

Lees ook:Miljoenen geëist van Anna Nicole Smith-boek auteur Rita Cosby
Lees ook:Jamie Oliver verslaat J.K. Rowling, Khaled Hosseini en James Patterson
Lees ook:Voortbestaan VSB Poëzieprijs nog ongewis
Lees ook:Leve de euro! (gratis) – lees over euro-afschaf advies
Lees ook:Bol.com kent geen crisis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.