Help! De elite verdwijnt; essays politicoloog Fennema

In ‘Help! De elite verdwijnt’ zijn de belangrijkste essays verzameld die Meindert Fennema in zijn veertigjarige loopbaan als politicoloog heeft geschreven. Zijn onderzoeksterrein beslaat de Nederlandse politiek, de politieke filosofie, economische elites, de opkomst van de anti-immigrantenpartijen, de verhouding tussen extremisme en democratie en de politieke betekenis van migrantenorganisaties.

In 1976 publiceerde hij een toen controversiële kritiek op het klassieke boek over de verzuiling van Arend Lijphart. Ook Fennema’s pleidooien voor een verruiming van de uitingsvrijheid, voor een herwaardering van de verlichtingsfilosoof Condorcet, en zijn onderzoek naar de politieke participatie van etnische minderheden waren baanbrekend.

Bij het grote publiek werd Fennema bekend door zijn spraakmakende biografieën van Hans Max Hirschfeld en Geert Wilders, door zijn standaardwerk over de geschiedenis van de democratietheorieën Van Thomas Jefferson tot Pim Fortuyn en door zijn opiniestukken in de Volkskrant.

‘Help! De elite verdwijnt’ geeft een breed overzicht van het werk van een uitgesproken publicist die de controverse niet schuwt.

Over de auteur
Meindert Fennema is hoogleraar politieke theorie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij was van 1971 tot 1989 lid van de Communistische Partij van Nederland en werd, naar eigen zeggen, ‘pas op latere leeftijd democraat’. In 2010 verscheen zijn biografie ‘Geert Wilders. Tovenaarsleerling’.

Bestel direct bij Bruna

Lees ook:Het slachthuis van Meindert Fennema
Lees ook:Biografie jonge Pim Fortuyn gepresenteerd
Lees ook:Waarom burgers op Geert Wilders (PVV) stemmen…
Lees ook:Wilders heeft geen emigratieplannen; boekpromotie in VS
Lees ook:Joanie de Rijke wil met Wilders in discussie als hij ‘In handen van de Taliban’ heeft gelezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.