Hoe Israël veranderde van lieveling tot paria

Hans Knoop (1943) was de eerste correspondent van De Telegraaf in Israël en versloeg voor die krant, alsook voor de AVRO en BRT, zowel de Zesdaagse Oorlog in 1967 als de Jom Kippoer Oorlog in 1973. Hij heeft hier een boek overgeschreven: ‘Israël van lieveling tot paria’.

Tijdens zijn correspondentschap bijna 45 jaar geleden kon Israël in de wereld en zeker in Nederland geen kwaad doen. Leden van de NVV (voorloper van het FNV) doneerden zelfs een uur loon en bloed aan het land. Nu – bijna een halve eeuw later – worden we volgens Hans Knoop geconfronteerd met het spiegelbeeld en lijkt de joodse staat geen goed meer te kunnen doen. Geen land ter wereld oogst naar zijn oordeel zoveel – onterechte – kritiek.

Toch veranderde ook Hans Knoop – in 1978 door wijlen premier Begin gevraagd om deel van zijn mediastaf te gaan uitmaken – gedeeltelijk van opvatting. Aanvankelijk bekend staande als havik in het Israëlisch-Palestijns conflict raakte hij (evenals politici als onder meer Ariel Sharon, Livni en Olmert) steeds meer overtuigd van het feit dat alleen een twee-statenoplossing recht aan beide partijen doet en tot een duurzame vrede kan en moet leiden.

Dit boek verschijnt vandaag, vrijwel gelijktijdig met een nieuwe historische episode in het Israelisch-Palestijns conflict: de aanvraag door de Palestijnse Auroriteit bij de Algemene Vergadering van de VN om de staat Palestina te erkennen en als lid te aanvaarden.

Bestel direct bij Bruna

Lees ook:Oud-premier Van Agt werkt aan boek over conflict in Gazastrook
Lees ook:Hans van Mierlo overleden
Lees ook:Israëlische schrijver en kunstenaar Amos Kenan overleden
Lees ook:Manschappen in Afghanistan lezen Geert-Jan Alexander Knoops
Lees ook:Inside-story over Hillary Clinton als minister

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.