Macbeth heeft echt geleefd

Uilenspiegel, Robin Hood, Dracula – hun namen zijn spreekwoordelijk geworden. Maar wie realiseert zich dat ze echt hebben geleefd? Op zoek naar historische figuren die niet weg zijn te denken uit de westerse cultuurgeschiedenis bezocht Pieter Steinz onder meer het woud van Macbeth, de stad van Siegfried en het graf van Koning Arthur. In Italië, Tsjechië, Duitsland en Spanje volgde hij het spoor van de enige vrouwelijke paus, de joodse Golem, de Leugenbaron, en niet te vergeten de grootste vrouwenversierder aller tijden.

“Europa wordt vóór alles verenigd door een gedeelde cultuur, die haar oorsprong vindt in poëzie en proza,” aldus Steinz in zijn boek. “De volksboeken over Faust en Uilenspiegel, de toneelstukken van Shakespeare, de schilderijen van de Romantici, de opera’s van Mozart en Wagner, de films van de Duitse expressionisten en Monty Python, de strips over Asterix en Lambik zijn bindender en vooral ook inspirerender dan een gemeenschappelijke munt of gedeelde politieke instituties.”

Over de auteur
Pieter Steinz (1963) studeerde geschiedenis en Engels; hij is chef Boeken van NRC Handelsblad en boekbespreker van de zaterdagse Tros Nieuwsshow. Eerdere titels van zijn hand zijn Lezen &cetera, Lezen op locatie en Het web van de wereldliteratuur. Zijn boek over Faust, De duivelskunstenaar, kreeg vijf sterren in de Volkskrant en vier in Het Parool.

Bestel direct bij Bruna

Lees ook:Letterenfonds directeur draagt taken over wegens ziekte
Lees ook:Boekenweekessay over waanzin in literatuur door Pieter Steinz
Lees ook:Waanzinnig Boekenbal… met bloggers
Lees ook:Verbeter de wereld, begin om halfelf
Lees ook:Martin Visser schrijft boek over de euro-crisis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.